W tym artykule:

  1. Składniki na ciasto lodowiec
  2. Jak zrobić ciasto lodowiec?
  3. Ciasto lodowiec - makroskładniki
  4. Ciasto lodowiec z mascarpone
Reklama
Angelika Grabowiecka

Składniki na ciasto lodowiec

Składniki na krem budyniowy z czekoladą:

  • 140 g galaretki truskawkowej (2 opakowania)
  • 500 g owoców sezonowych: truskawek, malin, borówek, jeżyn lub porzeczek - żeby dobrze się prezentowały wybieramy co najmniej 2 rodzaje
  • 800 ml wrzątku

Dodatkowo:

  • 180 g biszkoptów

Jak zrobić ciasto lodowiec?

Krok 1:

250 ml mleka przelewamy do wysokiego naczynia albo do miseczki, wsypujemy 2 opakowania budyniu śmietankowego i cukier, mieszamy do połączenia składników. Pozostałe mleko przelewamy do garnka, jak się zagotuje, wlewamy do niego rozrobione budynie. Mieszamy aż zgęstnieją. Do masy budyniowej dokładamy białą czekoladę połamaną w kostki, mieszamy aż się rozpuści. Potem przykrywamy folią spożywczą, tak żeby dotykała budyniu (dzięki temu w czasie studzenia nie powstanie kożuch). Odstawiamy na bok do całkowitego ostygnięcia. W ten sam sposób robimy budyń z gorzką czekoladą. Do zimnej masy, dokładamy miękkie masło – do każdego po 100 g. Miksujemy je w oddzielnych naczyniach aż się połączą.

Angelika Grabowiecka

Krok 2:

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty (w razie potrzeby można je docinać, żeby ładnie wypełniły formę). Przekładamy na nie jasny krem z białą czekoladą. Na nim układamy kolejną warstwę biszkoptów.

Angelika Grabowiecka

Krok 3:

Drugą warstwę biszkoptów smarujemy ciemną masą budyniową z gorzką czekoladą.

Angelika Grabowiecka

Krok 4:

800 ml wody przelewamy do garnka, wyłączamy ją, gdy zawrze. Wsypujemy dwie galaretki. Mieszamy do rozpuszczenia. Potem czekamy aż galaretka ostygnie i zacznie lekko tężeć.

Angelika Grabowiecka

Krok 5:

Owoce myjemy pod zimną, bieżącą wodą. W miarę możliwości delikatnie je osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy je na ostatniej warstwie z czekoladowego budyniu. Większe, np. truskawki można dodatkowo pokroić na mniejsze kawałki. Na owoce przelewamy tężejącą galaretkę. Ciasto lodowiec wkładamy do lodówki na kilka godzin (do czasu aż galaretka całkowicie zastygnie) lub na całą noc.

Angelika Grabowiecka

Ciasto lodowiec - makroskładniki

Całe ciasto (ok. 12 porcji):

Energia: 5485 kcal
Białko: 68 g
Tłuszcz: 279 g
Węglowodany całkowite: 686 g
Błonnik: 18 g
Węglowodany netto: 668 g

Jedna porcja:

Energia: 457 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcz: 23 g
Węglowodany całkowite: 57 g
Błonnik: 1.5 g
Węglowodany netto: 56 g

Ciasto lodowiec z mascarpone

Nie wszyscy przepadają za ciastami w z kremem budyniowym, są one dość ciężkie i zwarte. Choć akurat w przypadku lodowca nie powinno to mieć takiego znaczenia, ponieważ spód wykonany jest z lekkich biszkoptów, a galaretka z owocami świetnie równoważy smaki i konsystencje. Jeśli jednak mimo wszystko nie jesteście przekonani, to warto zrobić ciasto lodowiec z mascarpone. Kremy z udziałem tego włoskiego serka mają przyjemniejszą strukturę, zrobione z dodatkiem bitej śmietany są również lżejsze i bardziej puszyste. Zastanawiacie się, jak zrobić taki krem z mascarpone? Będą nam potrzebne:

  • 500 g mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki żelatyny (można pominąć)
Reklama

Zarówno mascarpone, jak i kremówka muszą być bardzo dobrze schłodzone. Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny w małej ilości ciepłej wody. Następnie odstawiamy ją do wystudzenia (ten krok można pominąć, samo połączenia serka ze śmietaną, powinno dać wystarczający efekt). W tym czasie ubijamy śmietankę na sztywno: przelewamy ją do miski, ubijanie zaczynamy od małych obrotów, pod koniec dosypujemy cukier puder. Partiami dokładamy mascarpone, łyżka po łyżce. Dolewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na pół. Do jednej dosypujemy kakao. Kolejne kroki przygotowania ciasta lodowiec są takie same, zmieniają się jedynie składniki kremu.

Reklama
Reklama
Reklama