
Składniki na ciasto margaretka
- 2 galaretki cytrynowe
- 3 galaretki krystaliczne
- 1100 ml wody
- 200 g gofrów
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g kruchych ciastek z marmoladą
Jak zrobić margaretkę – ciasto bez pieczenia?
Kroki przygotowania:
Krok 1:
Zalewamy galaretki cytrynowe (2 opakowania po około 70 g) 500 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy płyn, żeby rozpuściły się wszystkie granulki. Odstawiamy do wystudzenia. 3 galaretki krystaliczne (dowolne, dobrze pasuje tutaj smak truskawkowo-waniliowy) zalewamy 500 ml gorącej wody. Rozrabiamy rózgą kuchenną lub łyżką. Studzimy.

Krok 2:
Wykładamy foremkę o wymiarach 24 x 30 cm papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie umieszczamy gofry. Możemy kupić już gotowe (wtedy ciasto margaretka będzie naprawdę ekspresowym deserem) lub przyrządzić je samodzielnie. To także dobry pomysł na przepis zero waste, kiedy zrobiliśmy za dużo chrupiących gofrów na śniadanie lub podwieczorek i chcemy wykorzystać je do innego dania.

Krok 3:
Wlewamy śmietankę 30% (lub 36%) do miski. Ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż stanie się gęsta i puszysta. Pamiętajmy, że kremówka powinna być dobrze schłodzona, inaczej nie uzyska odpowiedniej konsystencji. W ciepłe, letnie dni warto także włożyć wcześniej do lodówki miskę, w której będziemy ją ubijać.

Krok 4:
Stopniowo, cienkim strumieniem wlewamy do ubitej śmietany wystudzoną galaretkę krystaliczną. Masa stanie się rzadka, ale nie trzeba się tym martwić, bo w niskiej temperaturze szybko zmieni konsystencję. Wylewamy ją na spód z gofrów. Wstawiamy foremkę do lodówki na godzinę lub dłużej (do czasu, kiedy śmietana całkowicie stężeje).

Krok 5:
Wykładamy na masę śmietanową ciastka margaretki, ściśle jedno obok drugiego, marmoladką do góry. Teoretycznie można wykorzystać dowolne kruche ciasteczka, najlepiej z galaretką, na przykład anielskie oczy, ale kształt kwiatków sprawia, że deser ma uroczy, wiosenny charakter.

Krok 6:
Pokrywamy wierzch deseru galaretką cytrynową. Pamiętajmy, że powinna mieć odpowiednią konsystencję. Najlepiej wylać ją na ciastka, kiedy zauważymy, że gęstnieje, ale jeszcze zanim zaczną tworzyć się w niej wyraźne grudki. Wstawiamy foremkę do lodówki. Chłodzimy, aż galaretka całkowicie stężeje.

Krok 7:
Ciasto margaretka na gofrach kroimy w kwadraciki dokładnie takiego rozmiaru, jak kruchy kwiatek z marmoladą znajdujący się na wierzchu. Do porcjowania deseru używamy noża rozgrzanego we wrzątku, żeby powstały idealne, równe kawałki. Przechowujemy ciasto w lodówce, pod kloszem, przez około 3 dni.


