W tym artykule:

  1. Składniki na ciasto monte
  2. Jak zrobić ciasto monte?
Reklama
Angelika Grabowiecka

Składniki na ciasto monte

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka, średnie lub duże
  • 70 g drobnego cukru
  • 70 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 12 g skrobi ziemniaczanej (lub budyniu w proszku)
  • 30 ml oleju, na przykład rzepakowego lub słonecznikowego
  • szczypta soli

Składniki na krem śmietankowy:

  • 750 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 80 g budyniu śmietankowego bez cukru
  • 25 g mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masała

Składniki na piankę:

  • 200 g czekolady deserowej
  • 350 ml kremówki 30%
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • garść zmielonych lub pokruszonych orzechów

Jak zrobić ciasto monte?

Do podanych składników na ciasto monte optymalna będzie forma o wymiarach 25X25 cm lub 24x24 cm. Dodatkowo wyjmijcie wcześniej składniki z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Ale najważniejsze jest tutaj masło, ponieważ potrzebne będzie miękkie. Przyjmuje się, że co najmniej 60 minut wystarczy.

Krok 1:

Biszkopt: białka oddzielcie od żółtek (odłóżcie je na później). Do białek wsypcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywno. Potem dosypcie cukier, łyżka po łyżce, po każdej porcji miksujcie przez chwilę. Cały czas mieszajcie, ale na małych obrotach i dokładajcie po 1 żółtku.

Do oddzielnej miski przesiejcie mąkę, skrobię (lub budyń) i kakao, wymieszajcie. Następnie przesypcie do masy jajecznej, najlepiej porcjami. Składniki mieszajcie drewnianą łyżką lub szpatułką. Wlejcie 30 ml oleju, miksujcie dosłownie przez pół minuty.

Piekarnik nagrzejcie do 175°C (w trybie pieczenia góra-dół). W tym czasie dno formy wyłóżcie papierem do pieczenia. Przelejcie do niej ciasto, wyrównajcie i wsadźcie na środkową półkę piekarnika. Pieczcie przez 30 minut, w razie potrzeby wydłużcie czas – zastosujcie metodę suchego patyczka (piekarnik otwórzcie tylko na tyle, żeby udało nam się wbić patyczek, nie powinno być na nim kawałków surowego ciasta). Jak ciasto się już upiecze, uchylcie drzwiczki na 5 minut, zostawiając tylko niewielki otwór. Potem biszkopt możecie już wyjąć. Warto od razu przełożyć biszkopt na kratkę cukierniczą na czas studzenia.

Angelika Grabowiecka

Krok 2:

Do miski wlejcie 250 ml mleka, dodajcie 2 żółtka, dosypcie mąkę, cukier i cukier waniliowy. Miksujcie do połączenia składników. Do garnka przelejcie pozostałe mleko, doprowadźcie je do wrzenia, zmniejszcie ogień i dolejcie do niego masę z żółtkami, ale powoli i stopniowo. Cały czas mieszajcie, aż zgęstnieje i uzyska konsystencję podobną do budyniu. Odstawicie do przestudzenia. Przed odłożeniem na bok warto położyć na nim folię spożywczą, dosłownie, powinna dotykać budyniu, zapobiegnie to powstaniu kożucha na powierzchni.

Do zimnego kremu dołóżcie masło, utrzyjcie je na gładką masę, potem małymi porcjami dosypcie budyń. Miksujcie do połączenia składników.

Angelika Grabowiecka

Krok 3:

Krem śmietankowy przełóżcie na zimny biszkopt. Wyrównajcie i wsadźcie ciasto do lodówki na mniej więcej godzinę.

Angelika Grabowiecka

Krok 4:

Do garnka wlejcie wodę, powinna się zagotować. Czekoladę połamcie na kostki, roztopcie ją w kąpieli wodnej. Kawałki przekładamy do miski. Ustawiamy na garnku, ale tak, żeby nie dotykała wody. Mieszamy aż czekolada stanie się płynna.

Śmietanę przelejcie do miski, dosypcie szczyptę soli. Zacznijcie ubijanie na małych obrotach, stopniowo je zwiększajcie. Jak będzie prawie gotowa (sztywna), wlejcie do niej powolutku zimną czekoladę. Miksujcie do połączenia składników.

Angelika Grabowiecka

Krok 5:

Reklama

Rozdrobnijcie orzechy włoskie (możecie zamienić na laskowe, pekany, ziemne) w blenderze lub posiekajcie je na drobno na desce. Rozsypcie je na piance czekoladowej. Ciasto monte przełóżcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Angelika Grabowiecka
Reklama
Reklama
Reklama