W tym artykule:

  1. Najlepsza mąka na pierogi
  2. Składniki na ciasto na pierogi
  3. Jak zrobić ciasto na pierogi?
  4. Czym nadziewać pierogi?
Reklama

Pierogi, pierogi, kto ich nie lubi. Uważane są za popisowe, tradycyjne polskie danie. Choć jeśli zagłębicie się w historię, zorientujecie się, że pierwsi byli Chińczycy, ze swoimi pierożkami dim sum. Powiecie, że to nie to samo i nawet nie ma, co silić, szukając porównać. Może i tak, nie będziemy się o to kłócić. To nie ma większego znaczenia, wystarczy informacja – dość oczywista – że cieszą się u nas ogromną popularnością. A najważniejsze jest smaczne ciasto, które powinno być mięciutkie, elastyczne. Nie powinno rozpadać się w czasie gotowania, bo nie ma nic bardziej irytującego niż wypływający farsz.

Najlepsza mąka na pierogi

Może was to zdziwi, ale nawet tu są zdania podzielone. Według nas najlepsza będzie mąka pszenna typ 450, jest jasna i drobno przemielona. Jednak są też tacy, którzy korzystają z typu 500 lub 600 – im wyższa wartość, tym grubszy przemiał. Odchodząc od tradycji, możecie też wybrać mąkę żytnią, ale ma ona duży wpływ na smak. Jedząc je nawet z zamkniętymi oczami, nie pomylicie się. Oprócz mąki ważna jest też woda. Korzystajcie z przegotowanej, ale nie może być gorąca, a tym bardziej odpuśćcie wrzątek. Idealna jest ciepła, letnia.

Składniki na ciasto na pierogi

Na liście produktów potrzebnych na ciasto pierogowe nie znajdziecie jajka. Choć wiele osób uważa, że jest to absolutnie potrzebny składnik. Owszem, możecie je dodać, ale musicie liczyć się z tym, że nie będzie tak elastyczne, a po prostu twarde. Za to z samej mąki (najlepiej semoliny) i jajka zrobicie prawdziwy włoski makaron.

  • 500 g mąki pszennej, typ 450
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju

Jak zrobić ciasto na pierogi?

Z podanej proporcji wyjdzie wam około 50-60 pierogów średniej wielkości.

  1. Do miski wsypcie mąkę i sól, dolejcie też ciepłą wodę i olej. Wszystko dokładniej wymieszajcie drewnianą łyżką lub silikonową łopatką.
  2. Stolnicę (lub czysty kuchenny blat) wysypcie mąką. Przełóżcie na nią ciasto z miski i zacznijcie je zagniatać, aż powstanie zgrabna kula, która nie lepi się do rąk – potrwa to 15-20 minut. Powinna mieć jednolitą, elastyczną i sprężystą konsystencję. Jak sprawdzić, że ciasto na pierogi jest gotowe? W kulę ciasta delikatnie wciśnijcie palec, ale na tyle mocno, żeby powstało wyraźne wgłębienie. Szybko zabierzcie dłoń, ciasto powinno szybko wrócić do pierwotnej formy.
  3. Jeśli nie macie za dużo czasu, zagniećcie ciasto w mikserze planetarnym. Potrwa to około 5 minut.
  4. Gotowe ciasto na pierogi zawińcie w folię spożywczą i odłóżcie je na 30 minut, żeby odpoczęło. Dzięki temu nie będzie uciekać w czasie wałkowania. A folia sprawia, że nie wyschnie w czasie leżakowania.
  5. Taką porcję ciasta podzielicie na 3 części, resztę dokładniej przykryjcie ściereczką, żeby nie obeschło w tym czasie. Oddzieloną porcję ciasta rozwałkujcie na stolnicy podsypanej mąką. Idealna grubość to 2-3 mm. Kółka wycinajcie szklanką, tak jak robiły to nasze babcie.
  6. Na kółeczka z ciasta nałóżcie swój ulubiony farsz i zlepcie je palcami – możecie dodatkowo zrobić falbankę. A jak czujecie, że to was przerasta, to przyciśnijcie brzegi ząbkami widelca. Uformowane pierogi chowajcie pod ściereczkę.
  7. Potem wystarczy je ugotować w osolonej wodzie, przez 3-5 minut, w zależności od wybranego nadzienia.
pierogi z pigwą

Czym nadziewać pierogi?

Można je podzielić na kilka grup, po pierwsze będą to pierogi na słodko i na słono, a także sezonowe i całoroczne. Poniżej znajdziecie kilka propozycji na te, które wybierane są przez cały rok:

A w sezonie, zwłaszcza owocowym, popularne są:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama