Ewa Niepytalska

Składniki na ciasto pleśniak ze śliwkami

Kruche ciasto:

Reklama
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka kakao

Nadzienie:

  • 600 g śliwek węgierek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Beza:

  • 5 białek
  • 200 g drobnego białego cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego

Dodatkowo: cukier puder do oprószenia gotowego ciasta

Jak zrobić ciasto kruche ze śliwkami i bezą?

Krok 1:

Włóżcie masło do zamrażarki kilkanaście minut wcześniej, żeby była bardzo zimne, kiedy będziecie dodawać je do ciasta. Mąkę pszenną (najlepiej krupczatkę) wysypcie do miski lub na stolnicę. Dorzućcie 120 g cukru pudru. Dobrze jest go przesiać, żeby nie miał grudek. Zetrzyjcie schłodzone masło na dużych oczkach tarki. Co jakiś czas zanurzcie je w mące, dzięki temu wiórki nie będą się ze sobą sklejać. Możecie też pokroić je wcześniej w małą kostkę.

Ewa Niepytalska

Krok 2:

Rozetrzyjcie w palcach masło z suchymi składnikami. Innym sposobem jest posiekanie go z mąką duży nożem lub specjalnym rozdrabniaczem do kruchego ciasta (z kilkoma ostrzami). Kiedy uzyskacie drobną kruszonkę, dodajcie 5 zimnych żółtek. Szybkimi ruchami zagniećcie składniki w zwartą kulę. Nie wyrabiajcie ich zbyt długo, inaczej ciasto pleśniak ze śliwkami wyjdzie po upieczeniu twarde i zbite.

Ewa Niepytalska

Krok 3:

Podzielcie kruche ciasto na połówki. Jedną z nich odłóżcie, a drugą podzielcie na dwie części – jedna ma być trochę mniejsza od drugiej, w proporcjach mniej więcej 2/5 i 3/5. Do większej porcji dodajcie łyżkę kakao. Krótko wyróbcie, żeby połączyć składniki. Zawińcie wszystko oddzielnie w folię spożywcza i włóżcie do lodówki. Mniejsze części możecie umieścić w zamrażarce. Będziecie je ścierać na tarce, więc dobrze by było, żeby były mocno schłodzone, inaczej bardzo szybko zmiękną pod wpływem ciepła dłoni.

Ewa Niepytalska

Krok 4:

Rozgrzejcie piekarnik do 180°C (tryb góra-dół). Rozwałkujcie połowę kruchego ciasta na stolnicy lub między dwoma kawałkami folii spożywczej. Włóżcie placek na spód foremki o wymiarach 22x32 cm. Nakłujcie widelcem. Podpieczcie na lekko złoty kolor, zajmie to około 15–20 minut. W tym czasie przygotujcie nadzienie.

Ewa Niepytalska

Krok 5:

Oderwijcie listki i ogonki z węgierek (mogą być też inne odmiany, takie jak śliwka brzoskwiniowa). Umyjcie je i osuszcie na czystej ściereczce. Przepołówcie je i usuńcie pestki. Włóżcie do miski. Dodajcie sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cynamon. Sprawdzą się też inne przyprawy korzenne, na przykład mielone goździki lub kardamon. Wymieszajcie dokładnie, tak żeby wszystkie owoce pokryły się sypkimi składnikami.

Ewa Niepytalska

Krok 6:

Ułóżcie jedną warstwę śliwek na podpieczonym kruchym spodzie, ściśle, skórką do dołu. Wyjmijcie ciasto kakaowe z lodówki/zamrażarki. Zetrzyjcie ja na dużych oczkach tarki bezpośrednio nad foremką z ciastem. Postarajcie się rozmieścić kawałki równomiernie na śliwkach. Możecie też odrywać fragmenty palcami i układać je na owocach.

Ewa Niepytalska

Krok 7:

Ubijcie białka ze szczyptą soli. Kiedy utworzy się piana, stopniowo wsypujcie drobny biały cukier. Kolejną partię dodajcie dopiero, kiedy wszystkie kryształki całkowicie się rozpuszczą. Białka zgęstnieją i zaczną się błyszczeć, podobnie jak przy robieniu torciku pavlova. Na koniec dosypcie 2 łyżki proszku budyniu śmietanowego. Możecie też dodać mąkę ziemniaczaną lub kisiel (najlepiej czerwony, beza lekko się wtedy zabarwi, na odcień ładnie komponujący się ze śliwkami). Wyłóżcie słodką pianę na kakaowe ciasto. Z grubsza rozsmarujcie ją szpatułką.

Ewa Niepytalska

Krok 8:

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą jest już prawie gotowe. Na wierzch ułóżcie najmniejszy kawałek schłodzonej masy. Możecie ją zetrzeć na tarce, ale pleśniak będzie miał swój charakterystyczny wygląd, jeśli będziecie ją odrywać po kawałeczku i układać na cieście (nie bez powodu nazywa się go też skubańcem lub szarpańcem). Pieczcie całość przez 50 minut w 180°C (tryb góra-dół).

Ewa Niepytalska

Krok 9:

Reklama

Kiedy ciasto ze śliwkami i bezą zarumieni się z wierzchu, wyjmijcie je z piekarnika. Powinno minąć minimum 50 minut, inaczej może być surowe w środku. Jeśli kruszonka za bardzo się przypieka, możecie zabezpieczyć ją od góry pergaminem. Całkowicie wystudźcie pleśniak ze śliwkami, a przed podaniem oprószcie cukrem pudrem (za pomocą małego, gęstego sitka). Przechowujcie ciasto pod przykryciem w lodówce.

Ewa Niepytalska
Reklama
Reklama
Reklama