Ciasto z blendera robiono już w 1969 roku. Zobaczcie stary przepis i posmakujcie kultowego wypieku

W tym artykule:
- Krótka historia blendera
- Jak zrobić ciasto z blendera według starej receptury?
- Ciasto z blendera - przepis z 1969 roku
To ciasto to prawdziwy hit, nie tylko pod względem smaku, ale i łatwości przygotowania. Stary przepis, który odgrzebali internauci okazuje się genialnym rozwiązaniem na szybki deser, który robi się bez bałaganu w kuchni. Wystarczy tylko blender i kilka podstawowych składników, a wszystko to potrwa dosłownie chwilę.
Krótka historia blendera
Zanim jednak przejdziemy do samego przepisu na ciasto, zacznijmy od samego blendera. Obecnie wielu z nas nie wyobraża sobie bez niego codziennego gotowania, ale choć wydaje się on stosunkowo "nowym" urządzeniem kuchennym, to przepisy z jego wykorzystaniem powstawały już bardzo dawno temu. Pierwszy blender został wynaleziony w 1922 roku w Stanach Zjednoczonych, a co najciekawsze, przez wynalazcę polskiego pochodzenia.
Stefan Popławski wyjechał do USA z rodzicami w dzieciństwie, jednak w dorosłości był tam już bardzo znany jako Stephen J. Poplawski. Twórca zasłynął z wielu wynalazków, ale prawdziwą sławę zdobył, gdy opatentował swój pomysł na "domowy mikser" w 1922 roku. Cztery lata później jednak udoskonalił go, proponując urządzenie z częścią miksującą wbudowaną u góry, a produkcja zaczęła się w 1932 roku i to właśnie wtedy blendery stały się popularnym wyposażeniem wielu domowych kuchni.
Jak zrobić ciasto z blendera według starej receptury?
Rosnąca popularność blenderów poskutkowała oczywiście licznymi przepisami z ich wykorzystaniem, a jedną z takich starych receptur jest pewne kultowe ciasto. Do jego przygotowania potrzebnych było tylko kilka składników, takich jak jajka, mąka, masło, mleko, cukier, wanilia i wiórki kokosowe. Wszystko to wrzucało się po prostu do blendera i krótko miksowało, a potem od razu przelewało na blachę. W ten sposób po około godzinie spędzonej w piekarniku powstawało genialne ciasto o przyjemnej konsystencji i bogatym aromacie.
Ten wypiek jakiś czas temu stał się prawdziwym hitem TikToka, a pokazał go użytkownik @bdylanhollis. Twórca przetestował starą recepturę i przyrządził ciasto z blendera we własnej kuchni. Sam proces rzeczywiście był błyskawiczny, za to efekt znakomity. Poniżej znajdziecie dokładny przepis i krótkie wideo z przygotowaniem krok po kroku. Przetestujcie ten patent, a zakochacie się w nim już od pierwszego upieczenia.
Ciasto z blendera - przepis z 1969 roku
Składniki:
- 4 jajka,
- pół szklanki mąki,
- 1 kostka masła,
- 2 szklanki mleka,
- 1 szklanka cukru,
- ekstrakt waniliowy,
- wiórki kokosowe.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki kolejno wrzucamy do kielicha blendera lub wysokiego naczynia, w którym będziemy mogli łatwo zmiksować je blenderem ręcznym.
- Gdy całość nabierze już jednolitej, gładkiej konsystencji, przelewamy masę do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego na 280 stopni piekarnika na około godzinę.
- Upieczone ciasto z blendera odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie schładzamy w lodówce, aby nabrało idealniej konsystencji i pięknie się kroiło.
Źródło: TikTok.com/@bdylanhollis


