Ciasto z borówką amerykańską i budyniem
- Ewa Niepytalska
- , ZjedzPięknie

Składniki na ciasto z borówką amerykańską i budyniem
- 300 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 240 g masła
- 1 szczypta soli
- 800 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 120 g cukru
- 400 g borówek amerykańskich
Jak zrobić kruche ciasto z borówkami i budyniem?
Krok 1:
Mieszamy sypkie składniki na kruche ciasto, czyli mąkę pszenną (najlepiej krupczatkę), cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Kroimy 200 g zimnego masła w kostkę, nie pozwalając, żeby za bardzo się rozgrzało. Łączymy je z suchymi składnikami. Możemy to zrobić ręcznie, rozcierając szybko końcówkami palców na kruszonkę, posiekać nożem lub ułatwić sobie pracę mikserem (z końcówką do wyrabiania ciasta). Dodajemy jajko. Krótko ugniatamy, tylko do połączenia składników. Dzielimy ciasto na 2 części. Jedną z nich możemy od razu lekko spłaszczyć, żeby łatwiej było wyłożyć nią później spód foremki. Owijamy je folią spożywczą i chłodzimy.

Krok 2:
Zagotowujemy 500 ml mleka z drobnym białym cukrem. Mieszamy, żeby rozpuściły się wszystkie kryształki. W pozostałym mleku (300 ml) rozpuszczamy proszek budyniowy o smaku waniliowym (lub śmietankowym, można wtedy dolać łyżeczkę esencji lub aromatu). Stopniowo wlewamy do garnka. Rozrabiamy całość rózgą i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z palnika i dodajemy 40 g masła. Mieszamy, aż się rozpuści. Zabezpieczamy gotowy budyń folią spożywczą, tak żeby stykała się z jego powierzchnią. Dzięki temu nie powstanie kożuch na wierzchu. Odstawiamy masę do wystudzenia w temperaturze pokojowej.

Krok 3:
Wyjmujemy połowę kruchego ciasta z lodówki. Umieszczamy między dwoma kawałkami folii spożywczej lub arkuszami pergaminu. Dzięki temu nie będzie się kleić do blatu ani do wałka. Możemy wykorzystać silikonową stolnicę, która także ułatwi przeniesienie kruchego ciasta (albo w ogóle darować sobie tę czynność, podzielić masę na kawałki i wykleić nią foremkę, ale szybciej wtedy rozgrzeje się pod wpływem ciepła dłoni). Rozwałkowujemy je na placek. Wkładamy na dno blaszki o wymiarach 24x24 cm. Nakłuwamy widelcem, żeby spód się nie wybrzuszył pod wpływem temperatury i równomiernie się zarumienił. Można dla pewności zabezpieczyć go folią aluminiową i obciążyć specjalnymi ceramicznymi kulkami lub grochem. Pieczemy przez około 15 minut w 180°C.

Krok 4:
Przebieramy, myjemy i osuszamy borówki amerykańskie, rozkładając je luźno na czystej bawełnianej ściereczce lub tacy wyłożonej ręcznikami papierowymi. Wyjmujemy lekko zarumieniony spód z piekarnika. Wykładamy na niego krem budyniowy. Rozsmarowujemy szpatułką, żeby równomiernie pokrył kruche ciasto. Na nim rozmieszczamy borówki. Możemy je lekko oprószyć cynamonem lub cukrem waniliowym.

Krok 5:
Wyjmujemy drugą połowę kruchego ciasta z lodówki (jeśli wydaje nam się jeszcze zbyt miękkie, możemy przełożyć je na kilka minut do zamrażarki). Ścieramy je na dużych oczkach tarki bezpośrednio nad foremką, tak żeby całkowicie przykryło warstwę borówek. Pieczemy przez 35 minut w 180°C lub do czasu, kiedy kruszonka ładnie się zarumieni z wierzchu. Zostawiamy na 5 minut w rozgrzanym, ale już wyłączonym piekarniku. Uchylamy drzwiczki. Wyjmujemy i studzimy, najlepiej na kratce cukierniczej, żeby ciasto z borówkami amerykańskimi mogło swobodnie odparować.

Krok 6:
Posypujemy całkowicie wystudzone ciasto z borówką amerykańską i budyniem cukrem pudrem, używając gęstego sitka. Możemy też udekorować je szybkim lukrem z cukru pudru z dodatkiem soku z cytryny lub przyrządzić zastygający na deserach, śnieżnobiały lukier królewski (na bazie białek i syropu cukrowego). Ciasto borówkowe będzie pięknie pachniało, jeśli posypiemy je świeżą skórką pomarańczy i udekorujemy miętą lub tymiankiem. Dobrym pomysłem jest podanie go z kremową polewą z białej czekolady lub kakaowymi wiórkami.


