W tym artykule:

  1. Szybkie desery na zimno, które zachwycą każdego
  2. Składniki na ciasto z borówkami amerykańskimi i serkiem mascarpone
  3. Jak zrobić ciasto z borówkami amerykańskimi i serkiem mascarpone?
Reklama
Artur Rogalski

Letnie, upalne dni nie sprzyjają gotowania i pieczeniu. Dlatego w tym czasie wybieramy proste posiłki i desery, żeby spędzić jak najmniej czasu w kuchni. Co nie znaczy, że muszą wychodzić z niej niepełnowartościowe dania. Zwłaszcza, jeśli chodzi o desery, bo tu mamy naprawdę ogromne pole do popisu, sama lista serników na zimno niemal nie ma końca. Jedną z takich wyjątkowych propozycji jest właśnie ciasto z borówkami amerykańskimi i serkiem mascarpone. Jest delikatne, kremowe i puszyste – wyjątkowy smak gwarantowany. Najlepiej smakuje podane na świeżym powietrzu.

Szybkie desery na zimno, które zachwycą każdego

Jak każdego lata, tak i w tym roku, możemy spodziewać się fali upałów. Dlatego warto zrobić sobie z wyprzedzeniem listę przepisów, bo potem nawet myśleć nam się nie będzie chciało:

  • sernik na zimno z borówkami – w smaku będzie podobny do ciasta z mascarpone, ale smak sera będzie bardziej wyczuwalny – możemy go zrobić bez spodu,
  • śmietanowiec – klasyka w śród deserów na zimno, do tego te piękne galaretki, które podkręcają smak,
  • sernik limonkowy, który dodatkowo orzeźwia cytrusowym smakiem,
  • rafaello na krakersach – tu nie ma wiele pracy, a smak nie do opisania,
  • napoleonka bez pieczenia – wystarczy przełożyć herbatniki masą budyniową,
  • ciasto leniwiec – jak sama nazwa wskazuje tu się nie napracujemy, podstawą są podłużne biszkopty.

Składniki na ciasto z borówkami amerykańskimi i serkiem mascarpone

  • 250 g herbatników
  • 150 g masła
  • 500 ml śmietanki kremówki – 30% lub 36%
  • 250 g mascarpone
  • 30 g cukru pudru
  • 300 g dżemu – optymalnie z lekko kwaśną nutą
  • 100 g białej czekolady
  • 400 g borówek amerykańskich

Jak zrobić ciasto z borówkami amerykańskimi i serkiem mascarpone?

Kroki przygotowania:

Krok 1:

Herbatniki rozdrabniamy na pył. Można je w tym celu wrzucić do blendera lub do malaksera. Sprawdzi się też stara metoda, ciastka przekładamy na czystą ściereczkę. Dobrze je zawijamy i uderzamy w nie wałkiem, aż powstaną okruszki.

Artur Rogalski

Masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy je na małym ogniu aż się roztopi. Odstawiamy je do przestudzenia. Następnie przelewamy je do pokruszonych herbatników i mieszamy aż powstanie konsystencja piasku. Masą herbatnikową wylepiamy formę do tarty o średnicy 25 cm. Wsadzamy ją do lodówki na 30 minut, żeby masło dobrze związało ciasteczka.

Ciasto z borówkami amerykańskimi i serkiem mascarpone - spód

Artur Rogalski

Krok 3:

Gdy spód do ciasta z borówkami się chłodzi. Do rondelka lub małego garnuszka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Łamiemy czekoladę na kawałki do miseczki odpornej na działanie wysokich temperatur. Ustawiamy ją na garnku, pamiętając, że nie może stykać się z powierzchnią wody. Czekolada roztapia się pod wpływem pary wydostającej się z wody, co pozwala uniknąć przypalenia. Od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Artur Rogalski

Krok 4:

Do dużej miski wlewamy mocno schłodzoną śmietankę (powinna spędzić w lodówce co najmniej godzinę). Dosypujemy do niej cukier puder. Ubijamy na sztywno, w trakcie dodajemy po łyżce mascarpone, ale nie przerywamy miksowania nawet na chwilę. Powinna postać dość gęsta i gładka masa. Na koniec strużką wlewamy roztopioną białą czekoladę. Mieszamy do połączenia składników.

Artur Rogalski

Wyjmujemy z lodówki schłodzony spód z masy herbatnikowej. Smarujemy go dżemem, najlepszy taki o kwaśnym posmaku, np. malinowy, z czerwonej porzeczki, wiśniowy. Na tę warstwę przekładamy krem. Wyrównujemy powierzchnię.

Artur Rogalski

Krok 5:

Borówki myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Oczyszczamy je z ogonków i listków. Zostawiamy do osuszenia. A następnie przenosimy je na masę serową. Można je delikatnie docisnąć, żeby nie odpadały w czasie krojenia. Ciasto z borówkami amerykańskimi i serkiem mascarpone wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, ale najlepiej będzie potrzymać je w chłodzie przez całą noc.

Artur Rogalski

Makroskładniki dla całego dania:

  • Energia: 6788 kcal
  • Białko: 63.6 g
  • Tłuszcz: 472.5 g
  • Węglowodany całkowite: 561.9 g
  • Błonnik: 27.4 g
  • Węglowodany netto: 534.5 g

Makroskładniki dla jednej porcji (1/12 całości):

Reklama
  • Energia: 566 kcal
  • Białko: 5.3 g
  • Tłuszcz: 39.4 g
  • Węglowodany całkowite: 46.8 g
  • Błonnik: 2.3 g
  • Węglowodany netto: 44.5 g
Reklama
Reklama
Reklama