W tym artykule:

  1. Składniki na ciasto z czereśniami i kruszonką
  2. Jak zrobić ciasto z czereśniami i kruszonką?
  3. Ciasto z czereśniami – inne propozycje
  4. Co jeszcze można zrobić z czereśni?
Reklama
ciasto z czereśniami i kruszonką - upieczone

Składniki na ciasto z czereśniami i kruszonką

Na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki mleka
  • 500 g czereśni

Na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Jak zrobić ciasto z czereśniami i kruszonką?

Kroki przygotowania:
Krok 1:

Czereśnie dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Przebieramy je, żeby do ciasta nie trafiły nadpsute lub uszkodzone owoce. Usuwamy ogonki i pestki. Przekładamy je na cedzak, żeby odcedzić nadmiar soku (dokładnie w ten sam sposób można zrobić ciasto z wiśniami). Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dosypujemy do niej cukier i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy, ale niezbyt energicznie, bo otoczy nas chmura pyłu.

Artur Rogalski

Krok 2:

Do oddzielnej miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je, dolewamy mleko, olej i dokładamy jogurt.

Artur Rogalski

Krok 3:

Do mokrych składników partiami wsypujemy suche. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa, bez żadnych grudek. Można to zrobić zarówno szpatułką (lub drewnianą łyżką), jak i mikserem.

Artur Rogalski

Krok 4:
Blaszkę o wymiarach 25x38 cm
wykładamy papierem do pieczenia. Można go wcześniej zgnieść w kulę i pościskać, dzięki temu nie będzie przemieszczał się w formie w trakcie nalewania ciasta. Drugi trik to złapanie brzegów spinaczami biurowymi. Ciasto przelewamy do blaszki. Na wierzchu rozkładamy czereśnie. Można je delikatnie docisnąć, żeby ładnie się zanurzyły w masie.

Artur Rogalski

Krok 5:
Przechodzimy do przygotowania kruszonki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy masło. Zagniatamy do połączenia składników, przypominających okruszki. Posypujemy nią wierzch ciasta z czereśniami.

Artur Rogalski

Krok 6:
Ciasto z czereśniami i kruszonką wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy je przez 45 minut na środkowej półce, w trybie grzania góra-dół. Można je podać z lodami śmietankowymi i bitą śmietaną. Niektórzy lubią też polać kruszonkę szybkim lukrem z cukru pudru.

ciasto z czereśniami i kruszonką - upieczone

Artur Rogalski

Ciasto z czereśniami – inne propozycje

Z czereśni możemy zrobić naprawdę sporo. Przetwory pozwolą cieszyć się nimi przez cały rok. Dobrze też pasują do różnych spodów. Najpopularniejszą propozycją są:

  • czereśnie na kruchym cieście – to na nim układamy owoce, warto je wcześniej obtoczyć w niewielkiej ilości bułki tartej, wierzch obsypujemy kruszonką,
  • crumble z czereśniami – czyli po prostu owoce zapieczone pod kruszonką – to naprawdę ekspresowy deser,
  • ciasto drożdżowe z czereśniami – i tu możemy je po prostu ułożyć spodzie lub uformować je, jak roladę,
  • pleśniak z czereśniami – spód przesmarowany jest kwaśnym dżemem, potem pojawia się warstwa owoców, potem słodka beza, a wierzch wieńczy kruszonka,
  • ciasto z czereśniami i kruszonką – na wybrany spód nakładamy budyń śmietankowy, na nim owoce, które posypujemy słodkimi okruszkami,
  • clafoutis - francuskie ciasto z czereśniami,
  • tarta z czereśniami - to naprawdę szybka propozycja, ponieważ ciasto na tartę robi się dokładnie w kilka chwil,
  • ciasto czereśniowe z galaretką - na biszkoptowym spodzie, z cytrynowym kremem, zwieńczona galaretką czereśniową - z powodzeniem można podać je na specjalne okazje.

Co jeszcze można zrobić z czereśni?

Czereśnie o wiele rzadziej spotykamy w wypiekach i deserach niż wiśnie i truskawki, nie mówiąc już o innych możliwościach. Dzieje się tak dlatego, że są one o wiele droższe, na początku sezonu ceny wprost zwalają z nóg. To powoduje, że wolimy zjeść je na surowo, często kupując jedynie garstkę, żeby posmakować ich chociaż odrobinę. W kompletnie odmiennej sytuacji są osoby, które mają sad czereśniowy lub chociaż drzewko w ogrodzie. Tu wprost się prosi o przetworzenie ich na różne sposoby, bo takiej ilości nie da się przejeść na bieżąco. Podpowiadamy, co jeszcze można z nich zrobić:

  • kompot do codziennego, letniego obiadu,
  • wino z czereśni, przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich,
  • czereśnie w syropie, w słodkiej zalewie, do wykorzystania w zimę,
  • knedle z czereśniami - są prawie jak wykwintny deser,
  • pierogi z czereśniami - gwarantujemy, że na jednej dokładce się nie skończy.
Reklama

Najprostszą i najszybszą metodą jest poporcjowanie ich i zamrożenie. Potem w razie potrzeby wystarczy wyjąć je z zamrażalnika, do większości przepisów nie trzeba ich nawet rozmrażać.

Reklama
Reklama
Reklama