Ciasto z patelni w 20 minut. Zalewam brzoskwinie prostą masą, a reszta robi się sama

W tym artykule:
Aby przygotować pyszne ciasto z brzoskwiniami wcale nie musicie rozgrzewać piekarnika, ani wykładać blachy papierem do pieczenia. Pyszny deser możecie bowiem wyczarować na zwykłej patelni, a wszystko to będzie banalnie proste i błyskawiczne. Gdy raz spróbujecie takiego wypieku, nie będziecie już więcej marnować czasu oraz energii na skomplikowane ciasta i już zawsze wybierzecie tę sprytną opcję. Co więcej, podstawową recepturę możecie zmieniać, wybierając inne owoce, a wtedy ciasto z patelni za każdym razem będzie smakowało inaczej i przez to nigdy wam się nie znudzi.
Jak zrobić ciasto z patelni?
Przepis na ciasto z patelni to prawdziwa bułka z masłem i poradzi sobie z nim każdy. Jak zrobić je krok po kroku? Na początku przyda się odrobina masła i cukru, aby zrobić gęsty karmel, w którym będziecie smażyć świeże owoce. Najlepiej użyć do tego brązowego cukru, jednak jeśli go nie macie, to ten biały również się sprawdzi.
W czasie, gdy brzoskwinie będą dusiły się w słodkiej mieszance, ukręćcie szybką masę na bazie jogurtu skyr, jajek, mąki i oleju. Do tego jeszcze tylko proszek do pieczenia oraz trochę aromatu waniliowego i lekkie ciasto gotowe.
Teraz trzeba już tylko zalać masą brzoskwinie w karmelu, a następnie przykryć patelnię pokrywką i cierpliwie poczekać 20 minut. Tylko tyle bowiem ciasto potrzebuje, aby idealnie dojść z obu stron. Zobaczcie dokładny przepis poniżej i sami zobaczcie, jakie to proste.

Brzoskwiniowe ciasto z patelni - przepis
Składniki:
- 2 brzoskwinie,
- 1 łyżka masła,
- 1 duże jajko,
- 150 g gęstego jogurtu typu skyr,
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g cukru brązowego,
- 60 ml oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- opcjonalnie: cukier puder do oprószenia.
Przygotowanie:
- Brzoskwinie dokładnie myjemy, a następnie kroimy na pół i wyciągamy pestki. Tak przygotowane połówki dzielimy na plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy masło, a gdy będzie już płynne, wsypujemy 80 g cukru brązowego i podgrzewamy całość, ciągle mieszając. Na tak przygotowany karmel wykładamy plasterki brzoskwiń, zmniejszamy moc palnika i jeszcze przez chwilę dusimy owoce.
- Do miski wybijamy jajko i wsypujemy pozostały cukier. Składniki ucieramy na gładką masę, a następnie stopniowo dodajemy skyr i łączymy całość. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy olej i aromat waniliowy. Wszystko mieszamy na jednolite ciasto.
- Gotową masę przelewamy na patelnię, przykrywając owoce w karmelu. Następnie ponownie zwiększamy moc palnika, przykrywamy patelnię i zostawiamy całość na 10 minut.
- Po tym czasie ostrożnie przewracamy ciasto z brzoskwiniami, a najłatwiej zrobić to, przykrywając patelnię dużym talerzem i delikatnie obracając ją do góry dnem. Następnie wystarczy już tylko delikatnie zsunąć ciasto z talerza znów na patelnię i gotowe.
- Po obróceniu ciasta podgrzewamy je na patelni przez kolejnych 10 minut, a na koniec przekładamy na talerz i posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
Ciasto z patelni - inne dodatki
Jeśli akurat nie macie pod ręką świeżych brzoskwiń, to z tego samego przepisu możecie zrobić ciasto z jabłkami, gruszkami lub śliwkami. Wszystkie te sezonowe owoce świetnie sprawdzą się do zapiekania na patelni w gęstym karmelu, a przygotowane w ten sposób ciasta będą równie pyszne. Spróbujcie więc różnych wersji tego przepisu i sami wybierzcie tę, która smakuje wam najbardziej lub po prostu żonglujcie owocami i sięgajcie po te, które akurat w danym momencie są najtańsze i najsmaczniejsze.


