Ciasto z rabarbarem i bezą
- Artur Rogalski
- , Ewa Niepytalska

Składniki na ciasto z rabarbarem i bezą
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej (dodatkowo 3 łyżki do rabarbaru i 1 łyżka do bezy)
- 200 g zimnego masła
- 250 g cukru
- Szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 500 g rabarbaru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 200 g dżemu malinowego
- 4 łyżki płatków migdałów
Jak zrobić placek z rabarbarem i bezą?
Kroki przygotowania:
Krok 1:
Oddzielamy żółtka od białek. Przesiewamy do miski mąkę pszenną (najlepiej krupczatkę) i skrobię ziemniaczaną. Dodajemy sól, proszek do pieczenia i 50 g drobnego białego cukru. Schłodzone masło kroimy w małą kostkę i dorzucamy je do miski z suchymi składnikami. Rozdrabniamy je na kruszonkę. Możemy też przygotować bazę na kruche ciasto na stolnicy (drewnianej lub silikonowej). Masło warto wtedy posiekać z mąką nożem lub specjalnym, półokrągłym rozdrabniaczem. Dzięki temu nie składniki nie mają styczności z ciepłem naszych dłoni. Na koniec dodajemy żółtka. Szybkimi ruchami zagniatamy zwarte ciasto. Jeśli zdążyło się za bardzo zagrzać, owijamy je folią spożywczą i chłodzimy w lodówce.

Krok 2:
Wylepiamy ciastem foremkę o wymiarach 26 x 36 cm. Możemy je spłaszczyć dłońmi, a następnie rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu. Innym sposobem jest podzielenie go na małe kawałki i rozłożenie ich równomiernie na dnie blaszki, a następnie dociśnięcie palcami. Nakłuwamy spód na ciasto z rabarbarem i bezą widelcem. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C (tryb góra-dół). W czasie, kiedy nabiera temperatury, chłodzimy kruchą bazę w lodówce. Następnie pieczemy przez około 20 minut, aż zmieni kolor na złoty.

Krok 3:
Myjemy i osuszamy rabarbar. Nie obierajmy go, żeby środek ciasta miał ładny różowy kolor. Odcinamy zdrewniałe końcówki. Kroimy łodygi na kawałki o długości około 1 cm. Wkładamy je do miski. Dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej i cynamon (można też wykorzystać inne przyprawy korzenne, a przede wszystkim ziarenka wydobyte nożykiem z suszonej laski wanilii). Mieszamy. Łączymy tak przygotowany rabarbar z połową dżemu z malin, najlepiej przyrządzonego samodzielnie, sięgniętego z domowej spiżarni.

Krok 4:
Ubijamy odłożone wcześniej białka na wysokich obrotach miksera. Kiedy zaczną sztywnieć, stopniowo dosypujemy drobny biały cukier do wypieków (200 g). Zauważymy, że piana staje się błyszcząca i gęsta. Miksujemy ją, aż będziemy mieli pewność, że rozpuściły się wszystkie kryształki cukru. Na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej (można też wykorzystać sproszkowany budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru).

Krok 5:
Smarujemy podpieczony spód na ciasto kruche z rabarbarem i bezą pozostałą konfiturą malinową. Świetnie sprawdzi się też tutaj dżem truskawkowy. Wykładamy przygotowane wcześniej warzywo z dodatkami. Na wierzchu umieszczamy bezę. Możemy ją rozsmarować szpatułką lub wycisnąć za pomocą szprycy, żeby zrobić ozdobne kształty. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ciasto przez 20 minut w 170°C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 60°C i włączamy termoobieg. Czekamy, aż beza się wysuszy i stanie się chrupka. Potrwa to mniej więcej kwadrans.

Krok 6:
Od razu wyjmujemy ciasto rabarbarowe z bezą z piekarnika. Możemy je wystudzić lub podać od razu, z gałką lodów waniliowych. Warto udekorować placek świeżymi, sezonowymi owocami, na czele z truskawkami i czerwonymi porzeczkami. Deser stanie się naprawdę wyjątkowy, jeśli polejemy go przed podaniem sosem malinowym.


