Robicie pączki i faworki na tłusty czwartek? Zaskoczcie w tym roku wszystkich i zróbcie coś zupełnie innego, czyli cięte pączki. Ich prawdziwa nazwa brzmi tulumba tatlisi i jest to turecki przysmak. Takie pączusie, podobnie jak tradycyjne, smaży się w głębokim tłuszczu, ale mają jedną zasadniczą różnicę - robi się je z ciasta zaparzanego, a następnie, zamiast formować w kształt pączków, wyciska na rozgrzany tłuszcz i… tnie nożyczkami. Ten zaskakujący zabieg pozwala uzyskać pożądany kształt tych smakołyków. Później wystarczy zanurzyć je jeszcze w słodkim syropie i gotowe. Zróbcie cięte pączki z poniższego przepisu i zajadajcie się nimi do woli.

Reklama

Przepis na cięte pączki tulumba tatlisi

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 3 duże jajka
  • 5 łyżek masła
  • 2 szczypty soli
  • Syrop:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Do garnka wlejcie wodę i dodajcie 5 łyżek masła. Wymieszajcie i zagotujcie. Kiedy woda zacznie się gotować, wsypcie mąkę i 2 szczypty soli. Mieszajcie, by składniki się połączyły i nie pozostała ani jedna grudka. Następnie odstawcie garnek i zaczekajcie, aż jego zawartość ostygnie. Kiedy masa już się schłodzi, wbijcie do niej jajka po jednym, cały czas ubijając. Dodajcie 1 jajko, ubijcie i dopiero wtedy wbijcie następne i tak dalej.

Na głęboką patelnię wylejcie dużą ilość oleju i rozgrzejcie. Ciasto przełóżcie do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką. Kiedy olej będzie już gorący, wyciskajcie na niego ciasto z rękawa, dzieląc je na kawałki o długości 5 centrymetrów - po prostu odcinajcie je nożyczkami. Smażcie pączki z obu stron, aż się zarumienią. Przekładajcie je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

W trakcie, gdy pączki będą stygły, wy przygotujcie syrop. Do rondelka wlejcie szklankę wody, wsypcie cukier i dodajcie sok z cytryny. Wymieszajcie i poczekajcie, aż się zagotuje. Następnie gotujcie przez kwadrans na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie włóżcie pączki do syropu i zostawcie je na kilka minut, a następnie wyjmijcie i wyłóżcie na talerzu. Smacznego.

pączki serowe
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama