Cynaderki po warszawsku to kultowe danie z PRL. Przed smażeniem konieczna jest zasada 3x woda

Cynaderki to danie, które dawniej często gościło na talerzach, a teraz mało kto o nim pamięta. Warto jednak przywrócić je do łask, szczególnie, że przepis jest banalnie prosty, a efekt przepyszny. Zobaczcie, jak zrobić cynaderki, aby zachwycały smakiem i konsystencją. Pomoże wam w tym pewna prosta zasada.
Jak zrobić pyszne cynaderki?
Cynaderki, czyli nerki wieprzowe bądź cielęce mogą być prawdziwym przysmakiem, o ile dobrze je przyrządzimy. Warto więc skusić się na kultowe danie z PRL-u, czyli cynaderki po warszawsku, które obecnie można już spotkać niemal tylko w barach mlecznych. Najlepiej robić je, stosując metodę 3-krotnego namaczania. Polega ona na tym, że najpierw myjemy nerki, potem moczymy je przez 30 minut, a dopiero na koniec ponownie zalewamy świeżą wodą i gotujemy. Dzięki temu pozbędziemy się ich charakterystycznego zapachu, a gotowe cynaderki po warszawsku będą idealnie miękkie i rozpływające się w ustach. Zobaczcie dokładny przepis na gotowane cynaderki i przywróćcie na stoły ten zapomniany smak.

Przepis na cynaderki po warszawsku
Składniki:
- 600 g nerek wieprzowych,
- 1 mała cebula,
- 2 łyżki mąki,
- 1 szklanka rosołu,
- sól, pieprz i majeranek do smaku,
- tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
Nerki wieprzowe najpierw bardzo dokładnie myjemy. Następnie kroimy je wzdłuż na pół i usuwamy ewentualne żyłki i zewnętrzne błonki. Teraz zalewamy nerki wodą i odstawiamy do namoczenia na 30 minut. Po tym czasie zlewamy wodę, wypełniamy garnek świeżą i gotujemy cynaderki, a ugotowane mięso odcedzamy i kroimy w półplasterki.
Cebulę obieramy, przelewamy wodą, siekamy w drobną kostkę, a następnie smażymy. Do podsmażonej cebulki dodajemy mąkę i lekko ją rumienimy, a potem wlewamy rosół, tworząc zasmażkę. Teraz wrzucamy do niej pokrojone cynaderki oraz wszystkie przyprawy i dusimy całość na wolnym ogniu przez kilka minut.
Źródło: kuchnia-polska.net

