W tym artykule:

  1. Jak zrobić ciasto czekoladowe na zimno?
  2. Czekoladowe ciasto bez pieczenia - dodatki
  3. Prosty przepis na ciasto czekoladowe bez pieczenia
Reklama

To ciasto czekoladowe jest zdecydowanie najprostszym deserem, jakim możecie oczarować swoich gości. Wygląda na stole imponująco, ale nikt się nie domyśli, że jego przygotowanie to prawdziwa łatwizna. Nie ma tu żadnego ubijania, ucierania, czy miksowania, a piekarnik też się wam nie przyda. Wystarczy jeden garnuszek, patelnia i trochę cierpliwości, bo ciasto czekoladowe bez pieczenia potrzebuje spędzić sporo czasu w lodówce.

Jak zrobić ciasto czekoladowe na zimno?

Aby przygotować pyszne i pięknie wyglądające ciasto, wcale nie musicie nawet rozgrzewać piekarnika. Wystarczy, że przygotujecie prostą masę czekoladową, a do jej środka pokruszycie herbatniki, podobnie jak robi się to w przepisie na klasyczny blok czekoladowy. Dzięki temu powstanie błyskawiczna masa, którą wystarczy już tylko przełożyć do tortownicy i schłodzić w lodówce.

Tak przygotowane ciasto czekoladowe na zimno będzie pyszne samo w sobie, ale żeby dodać mu jeszcze więcej smaku i piękniejszego wyglądu, na górę wylejemy dodatkowo domowy kajmak. Potem już tylko ponownie wstawiamy całość do lodówki i cierpliwie czekamy, aż deser porządnie zastygnie i będzie go można łatwo wyjąć z tortownicy.

Czarno-biała rolada bez pieczenia

Czekoladowe ciasto bez pieczenia - dodatki

Tak przygotowane czekoladowe ciasto bez pieczenia można dodatkowo posypać po wierzchu różnymi dodatkami, a w tym celu najlepiej sprawdzą się wszelkiego rodzaju orzechy. Weźcie więc posiekane pistacje, orzechy włoskie, płatki migdałów lub nawet wiórki kokosowe i posypcie je na wierzch wylanego na masę czekoladową kajmaku.

Świetnie pasuje tutaj także dmuchany ryż, który ciekawie wygląda i dodaje ekstra chrupkości. A jeśli wolicie słodsze dodatki, możecie sięgnąć też po suszone owoce, takie jak rodzynki, daktyle oraz suszona żurawina, morele, czy figi. Pięknego wyglądu i dodatkowego aromatu nada też kandyzowana skórka pomarańczowa.

ciasto 3-bit

Prosty przepis na ciasto czekoladowe bez pieczenia

Składniki:

  • 600 g herbatników,
  • 400 ml mleka,
  • 200 g masła,
  • 270 g cukru,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 80 g gorzkiego kakao,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Reklama
  1. W garnuszku podgrzejcie mleko z 70 g cukru, całym opakowaniem cukru wanilinowego i kakao. Całość dokładnie rozpuśćcie, a następnie dodajcie 100 g masła i połączcie całość na jednolitą polewę czekoladową. Gotową masę zdejmijcie z palnika i odstawcie do przestudzenia.
  2. W międzyczasie pokruszcie herbatniki (nie muszą być rozdrobnione na pył, tylko na niewielkie kawałki jak do bloku czekoladowego), przesypcie je do dużej miski i zalejcie czekoladową masą.
  3. Wymieszajcie całość i przełóżcie do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Tak przygotowane ciasto na zimno wstawcie do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  4. Po tym czasie na patelni rozpuśćcie cukier, a gdy zamieni się już w brązowy karmel, dodajcie do niego pozostałe 100 g masła oraz szczyptę soli. Na koniec dolejcie śmietankę kremówkę i całość połączcie na jednolitą masę. Gotowy karmel przelejcie do miseczki i odstawcie go do wystudzenia.
  5. Schłodzone ciasto czekoladowe wyjmijcie z lodówki, wylejcie na wierzch wystudzony kajmak i całość równomiernie rozprowadźcie. Opcjonalnie w tym momencie możecie wysypać na wierzch ciasta ulubione orzechy, suszone owoce albo chrupiący ryż preparowany.
  6. Tak przygotowane czekoladowe ciasto z kajmakiem ponownie wstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej nawet na całą noc.
ciasto lastryko
Reklama
Reklama
Reklama