Czekoladowy specjał na zimno robię z 2 składników. 1 z nich was zaskoczy

Lubicie czekoladowe musy i serniczki na zimno, ale rzadko robicie je w domu, bo nie chce się wam ubijać białek, ucierać żółtek i gotować mleka? Zapomnijcie o wszystkich tych czynnościach, bo i bez nich możecie wyczarować obłędny deser czekoladowy. Wystarczą tylko 2 tanie składniki, ale jednego z nich zupełnie się nie spodziewacie.
Jak zrobić szybki deser czekoladowy?
Aby zrobić szybki deser bez pieczenia, wystarczą tylko 2 składniki. Wystarczy bowiem wymieszać czekoladę i przecier jabłkowy, a powstanie aksamitny mus czekoladowy. O ile ten pierwszy produkt nie jest niczym zaskakującym, to zmiksowane owoce nie kojarzą się nam raczej z delikatną, puszystą masą czekoladową. Okazuje się jednak, że ugotowane i zmiksowane jabłka są genialną bazą do przygotowania aksamitnego deseru czekoladowego bez pieczenia. Wystarczy przygotować z nich gładki mus i połączyć go z płynną czekoladą, a potem przelać taką mieszankę do foremki lub pucharków i porządnie schłodzić wszystko w lodówce. Same przygotowania zajmą więc dosłownie kilkanaście minut, a potem wystarczy już tylko cierpliwie poczekać, aż wszystko stężeje w lodówce.
Ten genialny w swojej prostocie przepis pochodzi z Instagramowego profilu @gabriella.recetas.saludables. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku.

Przepis na deser czekoladowy bez pieczenia
Składniki:
- 3 jabłka,
- 200 g czekolady.
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, drobno kroimy i prażymy w garnuszku aż zamienią się w gęsty mus. Następnie studzimy owocowe puree i łączymy je z rozpuszczoną czekoladą. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do foremki. Tak przygotowany mus czekoladowy wkładamy do lodówki na kilka godzin, po czym ostrożnie wyjmujemy z formy i kroimy w kostki.
Źródło: Instagram.com/gabriella.recetas.saludables

