Czerstwą chałkę zamieniam w błyskawiczne ciasto. Wygląda i smakuje lepiej niż szarlotka

W tym artykule:
- Jak zamienić czerstwą chałkę w szybkie ciasto?
- Prosty przepis na ciasto z chałki
- Co zrobić z resztek chałki? Inne sprytne pomysły
Drożdżowa chałka to przepyszny wypiek, który można jeść solo, z masłem lub z ulubionym dżemem czy kremem orzechowym. Szybko jednak staje się ona sucha, więc gdy nie zjecie jej od razu pierwszego dnia, to kolejnego będzie już dość czerstwa. Wtedy jednak możecie przerobić ją na genialne ciasto, które robi się błyskawicznie, a wygląda i smakuje jak z cukierni. Zobaczcie ten sprytny przepis i wykorzystajcie go gdy następnym razem w chlebaku będzie zalegał wam kawałek suchej chałki.
Jak zamienić czerstwą chałkę w szybkie ciasto?
Aby przygotować szybkie i banalnie proste ciasto z chałki, potrzebujecie tylko jajek, mleka i odrobiny cukru. To podstawowe trio oczywiście trzeba jeszcze połączyć z owocami, ale tutaj macie pełną dowolność, bo możecie wykorzystać zarówno jabłka, jak i śliwki czy gruszki. Nie musicie jednak ograniczać się do świeżych owoców, na które aktualnie jest sezon, bo świetnie sprawdzą się tu także różnego rodzaju mrożone owoce, jak na przykład truskawki, jagody, maliny, borówki amerykańskie, czy wiśnie.
Jeśli chodzi o samo przygotowanie, to nie będzie tu dużo pracy. Wybrane owoce pokrójcie na kawałki (i jeśli jest to koniecznie to oczywiście obierzcie ze skórki i pozbawcie pestek), a następnie zacznijcie składać wszystko w całość. Na spód blachy wyłóżcie plasterki chałki, następnie wysypcie na nich równomiernie owoce, a potem wymieszajcie jajka z mlekiem i cukrem na jednolitą masę i zalejcie nią owoce z chałką.
Tak przygotowane ciasto z chałki można by było już wkładać do piekarnika, ale żeby było jeszcze bardziej apetyczne, warto wysypać na wierzchu kruszonkę. Tę zrobicie równie prosto i szybko, ale dzięki niej ciasto z chałki nabierze 10x lepszego wyglądu i smaku.
Ten sprytny sposób na czerstwą chałkę podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @foodlajf.pl. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich skłądników oraz krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku.

Prosty przepis na ciasto z chałki
Składniki:
na ciasto:
- 4 kromki czerstwej chałki,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki cukru,
- ulubione owoce.
na kruszonkę:
- 4-5 łyżek mąki,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki cukru.
Przygotowanie:
- Na spodzie naczynie żaroodpornego ułóżcie kromki chałki, a na ich wysypcie pokrojone owoce.
- W misce wybijcie jajka i roztrzepcie je razem z cukrem i mlekiem na jednolitą masę. Tak przygotowanym płynem zalejcie owoce i chałkę.
- Z mąki, masła i cukru ugniećcie w dłoniach sypką kruszonkę i posypcie nią wierzch owoców.
- Całość wstawcie całość do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni.
- Ciasto z chałki pieczcie przez około 40 minut aż kruszonka pięknie się zarumieni.
Źródło: Instagram.com/foodlajf.pl/

Co zrobić z resztek chałki? Inne sprytne pomysły
Szybkie ciasto z chałki to tylko jeden z pomysłów na wykorzystanie resztek tego słodkiego wypieku. Jeśli więc szukacie innych pomysłów na dania w stylu zero waste, w których wykorzystacie suche kromki chałki do ostatniego okruszka, to koniecznie wypróbujcie też muffiny z chałki i pudding z chałki. Klasyką gatunku są też oczywiście tosty francuskie smażone w jajku i podawane z różnego rodzaju dodatkami na słodko. Każdy z tych przepisów robi się banalnie prosto i w dość szybkim czasie, więc warto wypróbować wszystkie i stosować je zamiennie za każdym razem, gdy zostaje nam chałka ze śniadania.


