Czeski miodownik to ciasto dla leniwych. Dużo mniej pracy, a w smaku jeszcze lepszy

W tym artykule:
Tradycyjne ciasto miodownik to dość pracochłonny wypiek, ale jeśli lubicie jego smak i chcecie przygotować coś szybszego, to możecie sięgnąć po przepis na placek czeski. Ten deser smakuje bardzo podobnie, ale robi się go znacznie prościej. Zobaczcie, w czym tkwi różnica, a gdy poznacie tę uproszczoną recepturę, wreszcie zaczniecie przygotowywać miodownik we własnych kuchniach. W ten wersji uda się każdemu.
Jak zrobić miodownik czeski?
Ciasto miodownik to nic innego jak cienkie blaty przełożone smakowitym kremem. Kluczem do sukcesu jest więc przygotowanie dużej ilości cienkich placków, a to zajmuje niestety sporo czasu i nie zawsze wychodzi idealnie. Jeśli więc chcecie cieszyć się smakiem miodowej ciasta, a nie macie czasu bądź ochoty na wałkowanie i wypiekanie kilkunastu cieniutkich blatów, to wybierzcie miodownik czeski. Ta wersja smakuje równie dobrze, jednak robi się ją znacznie prościej i szybciej. Wystarczy bowiem tylko 3 blaty, które przygotujemy z klasycznego kruchego ciasta, ale z dodatkiem odrobiny miodu. Na tym ląduje jeszcze tylko smakowity budyniowy krem miodowy i najpyszniejsze, podwójnie miodowe ciasto jest gotowe do pałaszowania.

Jak zrobić masę do miodownika?
Aby przygotować szybki krem do miodownika, wystarczy mleko, żółtka jaj, cukier i trochę mąki. Najpierw podgrzewamy w rondelku mleko, a w drugim naczyniu ucieramy żółtka z cukrem. Gdy zamienią się już w puszystą, jasną masę, dodajemy do tego mąkę i mieszamy całość, a potem zalewamy wszystko gorącym mlekiem. Łączymy wszystko i znów przelewamy do garnuszka, a po chwili podgrzewania i mieszania powstanie nam gęsty, aksamitny krem. Na koniec do przestudzonej masy budyniowej dodajemy 2 łyżki miodu i tak przygotowany krem jest już idealny.
Taką masą przekładamy upieczone i wystudzone wcześniej blaty, a potem odstawiamy całość na kilka godzin, aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły. Zobaczcie dokładny przepis poniżej i spróbujcie sami.

Prosty przepis na miodownik czeski
Składniki:
na blaty:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 90 g cukru,
- 1 łyżka miodu,
- 2 jajka,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
na krem miodowy:
- 450 ml mleka,
- 3 żółtka,
- 100 g cukru,
- 40 g mąki pszennej,
- 2 łyżki miodu.
Przygotowanie:
- Najpierw przygotujcie ciasto na blaty, czyli wymieszajcie zimne masło z mąką, cukrem, jajkami, miodem i proszkiem do pieczenia. Całość szybko wyróbcie na gładkie ciasto, a następnie owińcie je folią spożywczą i włóżcie do lodówki na co najmniej 40 minut, a najlepiej godzinę.
- W tym czasie przygotujcie krem. Mleko zagotujcie w garnuszku, a w misce utrzyjcie żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Do jajecznej mieszanki dodajcie mąkę i wymieszajcie wszystko, a następnie stopniowo dolewajcie gorące mleko, ciągle mieszając całość trzepaczką. Taką mieszankę znów wstawcie w garnuszku na palniku i gotujcie na małym ogniu, aż krem zgęstnieje.
- Gotowy krem odstawcie do przestudzenia, a potem dodajcie do niego miód i po raz ostatni wymieszajcie całość.
- Schłodzone ciasto wyjmijcie z lodówki i podzielcie na 3 części. Każdą z nich rozwałkujcie na kształt koła i pieczcie w 180 stopniach przez około 15 minut. Upieczone blaty ciasta odstawcie do wystudzenia.
- Trzy spody przełóżcie kremem miodowym i odstawcie gotowe ciasto na kilka godzin, aby porządnie przeszło wszystkimi smakami.


