Tomasz Strzelczyk ciągle publikuje coraz to smaczniejsze przepisy, a wśród nich nie brakuje też pomysłów na śledzie. Ulubiony kucharz internautów pokazał między innymi pomysł na diabelski śledzik w prostym sosie na bazie 3 wyrazistych dodatków. Ta prosta receptura zawsze się udaje i robi furorę na każdym imprezowym stole.

Reklama

Dobry przepis na śledzie - 3 dodatki zmieniają wszystko

Jak zrobić śledzie diabelskie? Zanim przejdziemy do mieszania rybnych płatów z sosem, trzeba je wcześniej odpowiednio przygotować. Należy zapamiętać, aby wcześniej wymoczyć śledzie w wodzie z odrobiną octu spirytusowego 10%. Liczą się tu jednak proporcje, dlatego na każdy litr wody trzeba wlać dokładnie 2 łyżki kwaśnego płynu. W takiej kąpieli zostawiamy śledzie na 4 godziny, a następnie porządnie odsączamy na ręczniku papierowym.

Dopiero teraz możemy przygotować diabelski śledzik, czyli wymieszać płaty w sosie na bazie suszonych pomidorów, papryczki chili i kaparów. Następnie trzeba już tylko ułożyć wszystko warstwo w słoiku i odstawić do lodówki na 2-3 dni, a nawet cały tydzień. Zobaczcie, jak zrobić diabelski śledzik krok po kroku.

śledzie

Przepis na diabelski śledzik

Składniki:

  • 700 g płatów śledziowych,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 g suszonych pomidorów w oliwie,
  • 1 świeże chili,
  • 3 łyżki kaparów,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem octu i odstawiamy na 4 godziny. W tym czasie cebule obieramy i kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Rozdrabniamy również papryczkę chili razem z pestkami, a suszone pomidory tniemy w cienkie paski (zalewę z oliwy zostawiamy na później). Wszystko dokładnie mieszamy razem z kaparami, ziołami prowansalskimi oraz pieprzem.

Namoczone śledzie odciskamy na ręczniku papierowym i kroimy w niewielkie kawałki. Tak przygotowanego śledzika układamy na dnie słoika i przekładamy odrobiną dodatków. Następnie znów układamy trochę śledzia i tak wypełniamy warstwowo cały słój. Na koniec wypełniamy go oliwą z suszonych pomidorów i odstawiamy wszystko do lodówki. Diabelski śledzik będzie gotowy do jedzenia już po 2-3 dniach.

Reklama

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA

Reklama
Reklama
Reklama