Dla jednych przysmak, dla innych koszmar z dzieciństwa. Ale ta marchewka duszona posmakuje każdemu

W tym artykule:
- Jak zrobić marchew duszoną do obiadu?
- Tradycyjny przepis na duszoną marchewkę
- Co pasuje do duszonej marchewki?
Duszona marchewka na ciepło to jeden z takich dodatków do obiadu, które wzbudzają wiele emocji. Wszystko to dlatego, że ma ona tylu samo fanów, ilu przeciwników. Jedni dosłownie jej nie cierpią i wspominają jako koszmar ze stołówek z szkole, a inni kochają ten smak i wciąż do niego wracają. Cały sekret tego smaku tkwi jednak w odpowiednim przygotowaniu i doprawieniu, dlatego nawet ci, którzy nie przepadają za smakiem duszonej marchewki, mogą w końcu ją polubić to przetestowaniu poniższego przepisu. Zobaczcie, jak zrobić marchew na ciepło według tradycyjnej receptury z babcinej kuchni.
Jak zrobić marchew duszoną do obiadu?
Marchewka duszona to klasyk polskich obiadów. Obok takich pozycji jak buraczki na ciepło, czy mizeria, jest ona jednym z najczęściej pojawiających się dodatków do kotleta. Niestety, pomimo nieskomplikowanego przepisy, nie każdy umie przygotować marchewkę w taki sposób, aby zachwycała delikatną, kremową konsystencją i wyrazistym smakiem. Wielu twierdzi, że marchewka na ciepło jest bez smaku i "glutowata", a wszystko to dlatego, że nie jedli po prostu tej dobrze przygotowanej.
Nie każdy bowiem pamięta, aby dodać do niej nie tylko sól i pieprz, ale również sporo masła oraz szczyptę cukru, a tylko wtedy osiągniemy idealny balans smaków. Niektórzy dodają też sok z cytryny czy odrobinę czosnku, jednak jeśli zależy wam na tradycyjnym smaku, to najpierw odpuśćcie sobie te dodatki i ewentualnie dorzućcie je już na talerzu.
Oprócz tego kluczem jest też to, aby zagęścić duszoną marchew wodą i mąką w odpowiedniej proporcji. Zobaczcie więc, jak zrobić marchewkę do obiadu po mistrzowsku, a być może w końcu posmakuje ona wszystkim tym, którzy zwykle zostawiali ją na talerzach.

Tradycyjny przepis na duszoną marchewkę
Składniki:
- 0,5 kg marchewki,
- 1 i 1/4 szklanki wody,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 czubata łyżka masła,
- szczypta soli, pieprzu i cukru.
Przygotowanie:
- Marchew obierzcie i pokrójcie w równą, malutką kostkę. W garnuszku w grubym dnem roztopcie masło i wrzućcie na nie rozdrobnioną marchewkę oraz dosypcie szczyptę cukru. Całość podsmażajcie na małej mocy palnika przez około 2 minuty, ciągle mieszając.
- Po tym czasie wlejcie do garnka szklankę wody, dodajcie sól oraz pieprz i duście całość pod przykryciem przez około 25 minut. W międzyczasie przemieszajcie 2-3 razy całość, aby marchewka się nie przypaliła.
- W 1/4 szklanki wody rozpuśćcie 1 łyżkę mąki i dodajcie jeszcze 2 łyżki gorącej wody z gotowania marchewki. Całość bardzo dokładnie wymieszajcie i powoli wlejcie na sam koniec duszenia, gdy marchewka jest już miękka.
- Wszystko energicznie połączcie i gotujcie jeszcze chwilę na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki, a duszona marchewka stała się gęsta i kremowa.
Co pasuje do duszonej marchewki?
Tak przygotowana marchewka duszona jest przepyszna sama w sobie i dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepiej jednak łączy się z takimi obiadowymi klasykami jak wszelkiego rodzaju mięsa. Zarówno mięciutkie kotlety mielone, jak i chrupiący kotlet schabowy fantastycznie komponują się z lekko słodką marchewkową nutą, ale świetnie sprawdzą się tu także różne potrawki, gulasze, czy pieczenie.
Nikt nie powiedział jednak, że marchewka pasuje tylko do dań mięsnych, bo równie dobrze współgra z potrawami na bazie ziemniaków i nie mówimy tu tylko o gotowanym puree do obiadu, ale także o takich przysmakach jak różnego rodzaju kluski, pyzy, kopytka, czy kotlety ziemniaczane. Oprócz tego warto dorzucać ją również jako dodatek do takich przysmaków jak babka ziemniaczana oraz kiszka ziemniaczana.


