Do budyniowej masy wrzucam kawałki ciasta. Nie jedliście jeszcze takiego deseru

Lubicie napoleonkę, ale nie macie zapału ani czasu, aby przygotowywać taki deser we własnej kuchni? Możecie uzyskać ten sam smak, ale znacznie prościej i szybciej. Zobaczcie genialny patent na ciasto budyniowe, które zawsze się udaje i robi równie duże wrażenie, a wymaga minimum pracy. Gdy poznacie ten przepis, nie będziecie już bawili się w pracochłonne przekładańce.
Jak zrobić proste ciasto budyniowe?
Zamiast piec spód i przekładać go kremem, wystarczy tylko pokroić gotowe ciasto francuskie na małe kawałki i upiec je w piekarniku, a następnie takie chrupiące kwadraciki wymieszać z domową masą budyniową. Tak przygotowane ciasto francuskie z budyniem przekładamy do blachy i wkładamy do lodówki, aby wszystko stężało i nabrało kształtu. Potem wystarczy już tylko ostrożnie wyjąć deser z blachy i ewentualnie posypać go na wierzchu resztkami pokruszonego ciasta francuskiego.
Przepis na proste ciasto budyniowe
Składniki:
- 1 paczka gotowego ciasta francuskiego,
- 4 jajka,
- 300 g cukru,
- 60 g masła,
- 1 l mleka,
- 60 g mąki.
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania prostej masy budyniowej. W garnku podgrzewamy mleko z cukrem, a w tym czasie w misce mieszamy jajka z mąką. Następnie wlewamy jajeczną masę do gorącego mleka i energicznie mieszamy trzepaczką, aby nie powstały żadne grudki. Tak przygotowany domowy budyń łączymy z zimnym masłem i odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie kroimy płat ciasta francuskiego na małe kwadraciki i układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Francuskie kostki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż będą rumiane i chrupiące, a następnie wyjmujemy i studzimy.
Kawałki upieczonego ciasta francuskiego wsypujemy do masy budyniowej i wszystko delikatnie mieszamy, a następnie przekładamy do tortownicy, wyłożonej folią spożywczą. Tak przygotowany deser musi teraz porządnie schłodzić się i stężeć w lodówce. Na koniec wystarczy tylko ostrożnie wyjąć ciasto budyniowe z foremki i posypać resztką pokruszonego ciasta francuskiego.
Proste, prawda? Ten sprytny przepis pochodzi z Instagramowego profilu @pp_polezno_pp. Zobaczcie dokładne proporcje i wypróbujcie taki banalnie prosty deser w swoich domach.


