W tym artykule:

  1. Dlaczego biszkopt opada po upieczeniu?
  2. Jak upiec biszkopt, który nie opada?
  3. Przepis na puszysty biszkopt
Reklama

Wiele razy zabieraliście się za pieczeniu biszkoptu, ale mimo testowania różnych przepisów nie zawsze wychodzi wam tak, jakbyście chcieli? Następnym razem skorzystajcie z tego prostego triku, a ciasto będzie idealnie puszyste i wyrośnięte ponad blachę. Pamiętajcie też o kilku ważnych zasadach, bo bez nich nawet najlepsza receptura się nie uda.

Dlaczego biszkopt opada po upieczeniu?

Zanim przejdziemy do ekstra składnika, dzięki któremu biszkopt wyjdzie idealnie puszysty i wyrośnięty, zacznijmy od podstaw, czyli kilku złotych zasad, których należy dopilnować. To właśnie one są bowiem najczęstszymi przyczynami nieudanego ciasta. Zapamiętajcie więc, że:

  • jajka muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego trzeba wyjąć je z lodówki na co najmniej 1-2 godziny przed planowanym pieczeniem,
  • zamiast zwykłego cukru, warto wybrać cukier puder, który dzięki swojej lekkości lepiej wpływa na konsystencję ciasta,
  • mąkę trzeba najpierw przesiać, a dopiero potem dodawać ją stopniowo do ubitych jaj,
  • po dodaniu mąki nie miksujemy już masy, tylko delikatnie mieszamy ją łopatką lub drewnianą łyżką.

Jak upiec biszkopt, który nie opada?

Aby biszkopt pięknie urósł i nie opadł zaraz po upieczeniu warto dolać do ciasta 1 łyżkę octu. Choć ten składnik może wydawać się dziwnym połączeniem ze słodkim deserem, to nie jest on wyczuwalny w smaku gotowego ciasta, a genialnie działa na jego strukturę po upieczeniu. Dzięki odrobinie tego dodatku wypiek wychodzi idealnie puszysty i rośnie ponad blachę. Spróbujcie sami, dokładne proporcje znajdziecie poniżej.

sposób_na_biszkopt_idealny

Przepis na puszysty biszkopt

Składniki:

  • 6 jaj,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Zaczynamy od wybicia jajek i oddzielenia białek od żółtek. W jednej misce żółtka miksujemy z octem i proszkiem do pieczenia, a w drugiej ubijamy sztywną pianę z białek i małej szczypty soli. Gdy piana będzie już sztywna, stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Do gotowej piany powoli wlewamy żółtka i porcjami dosypujemy przesiane obie mąki, a następnie delikatnie łączymy wszystkie składniki już nie mikserem, a drewnianą łyżką.

Reklama

Gotowe ciasto biszkoptowe wlewamy do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Następnie formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy biszkopt przez około 40 minut. Po upieczeniu nie wyjmujemy ciasta od razu z piekarnika, tylko uchylamy drzwiczki urządzenia i dajemy mu nieco ostygnąć.

Reklama
Reklama
Reklama