Do ciasta na kluski kładzione dorzućcie 1 zaskakujący składnik. Będą wyraziste i sprężyste

W tym artykule:
- Kluski kładzione z wyjątkowym dodatkiem
- Jak się robi kluski serowe? Liczą się proporcje
- Serowe kluski kładzione - przepis
- Serowe kluski kładzione - dodatki
Gdy nie macie pomysłu na obiad i brakuje wam czasu na gotowanie skomplikowanych przepisów, to kluski kładzione zawsze będą dobrym wyborem. Nadają się nie tylko na dodatek do zupy, ale i oddzielne danie, pod warunkiem, że zaserwujemy je z wyrazistym sosem czy innymi dodatkami. Co więcej, takie tanie danie nie wymaga robienia zakupów, bo zrobicie je tylko z kilku podstawowych produktów, które zawsze są w lodówce. My jednak proponujemy dorzucić do podstawowej receptury 1 dodatkowy składnik, dzięki któremu gotowe kluseczki są nie tylko smaczniejsze i bardziej wyraziste, ale dodatkowo mają świetną konsystencję. Zobaczcie, co to za dodatek i koniecznie przetestujcie kluski kładzione w takiej wersji, a pokochacie je jeszcze bardziej niż te klasyczne.
Kluski kładzione z wyjątkowym dodatkiem
Tradycyjne kluski kładzione robi się tylko z jajka, mąki i odrobiny wody. Do tego oczywiście obowiązkowo sól do smaku, a całość trzeba tylko dokładnie wymieszać widelcem na gładką masę, którą wygodnie będzie nam się wykładało łyżką wprost na wrzącą wodę. Potem wystarczy już tylko chwila gotowania i pyszne kluseczki gotowe. Przepis ten jednak można przygotować o wiele pyszniej, a wystarczy tylko 1 dodatkowy składnik. Następnym razem spróbujcie dodać do ciasta starty ser żółty, a po ugotowaniu kluski kładzione będą miały o wiele lepszy smak, aromat i konsystencję. Możecie wybrać tu dowolny rodzaj sera i ważne jest tylko to, aby zetrzeć go na tarce o dość drobnych oczkach, aby mógł pięknie połączyć się z ciastem i "skleić" całość w jednolitą masę. Samo przygotowanie jest banalnie proste i trwa tylko chwilkę, ale liczą się tu odpowiednie proporcje.

Jak się robi kluski serowe? Liczą się proporcje
Aby przygotować kładzione kluski serowe, musicie tylko wymieszać starty żółty ser z mąką, jajkami i niewielką ilością wody, ale kluczem do sukcesu są tutaj dokładne ilości każdego z tych składników. Zapamiętajcie więc proporcje 2:1, czyli 200 g mąki pszennej na 100 g startego sera. Do tego dochodzi kolejna dwójka, czyli 2 jajka i 120 ml wody, a potem zostaje już tylko dokładne mieszanie.
Tak przygotowane kluseczki same w sobie są wyraziste i aromatyczne, ale żeby stały się pełnym daniem, warto podawać je z posiekaną, podsmażoną cebulką oraz kawałkami chrupiącego boczku. Gdy całość przesmaży się jeszcze przez chwilę na jednej patelni, kluski serowe staną się już zupełnie idealnym daniem.
Ten przepis podpatrzyliśmy na facebookowym profilu jedz.pysznie. Poniżej znajdziecie dokładną listę składników i przygotowanie krok po kroku oraz krótkie wideo, na którym widać imponujący efekt.
Serowe kluski kładzione - przepis
Składniki:
- 100 g tartego sera żółtego,
- 2 jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- 120 ml wody.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszajcie w jednej misce na gładką masę. Gotowe ciasto na kluski serowe wykładajcie łyżką małymi porcjami wprost na osolony wrzątek. Tak przygotowane kluseczki gotujcie przez około minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię, a następnie od razu podawajcie z ulubionymi dodatkami.
Źródło: Facebook.com/jedz.pysznie1
Serowe kluski kładzione - dodatki
Na powyższym wideo autorka serwuje serowe kluski kładzione z boczkiem i cebulką, ale to tylko jedna z propozycji podania. Takie kluseczki świetnie będą smakowały również posypane dodatkową porcją tartego sera, szczególnie typu twardego, jak parmezan czy grana padano. Innym ciekawym pomysłem jest polanie kluseczek gęstym, treściwym sosem. W tej roli najlepiej sprawdzi się aromatyczny sos grzybowy, odświeżający sos koperkowy lub sos szpinakowy z serem feta.


