Do ciasta na kluski śląskie zawsze dodaję 1 łyżkę składnika z lodówki. Wychodzą mięciutkie i aksamitne

W tym artykule:
Na samą myśl o kluskach śląskich, większość robi się głodna. Bo podane ze skwarkami, smażoną cebulką albo sosem gulaszowym, to najlepszy pomysł na obiad dla całej rodziny. Mięciutkie, delikatne, pyszne, każdy chce dokładkę. Ich przygotowanie nie jest ani trudne, ani czasochłonne, dlatego często to danie gości na polskich talerzach. Niektórzy jednak myślą, ze nie dadzą sobie rady z tym przepisem, więc nawet się za niego nie zabierają i kupują gotowce ze sklepu. Nie warto. Wystarczy poznać podstawowe zasady ich robienia, a samo lepienie a potem wcinanie własnych kluseczek, to będzie już czysta przyjemność.
Klasyczny przepis na kluski śląskie składa się tylko z 2 składników, ziemniaków i mąki. I właśnie taki przepis pochodzi ze śląska i od lat takie kluski serwują rodowici Ślązacy. Jednak nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie próbowali udoskonalać tego przysmaku. Dlatego też w przepisach na kluski z dziurką można spotkać jajko i śmietanę. My proponujemy jeszcze 1 składnik. Dzięki niemu będą jeszcze smaczniejsze i delikatniejsze.

Kluski śląskie na bogato
W tym przepisie oprócz ziemniaków, mąki i jajka dodajemy jeszcze masło. Sprawia ono, że kluski są jeszcze delikatniejsze i smaczniejsze. Zobaczcie prosty przepis i trik, dzięki któremu jeszcze szybciej i łatwiej przygotujecie to ulubione i proste danie.
Do przygotowania klusek z dziurka potrzebujecie:
- 1 kg obranych ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- 1 łyżka miękkiego masła min 82 %
- łyżeczka soli
Obierzcie ziemniaki i ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzone wrzućcie do miski, albo garnka, dodajcie masło i ubijcie na gładką masę. Gdy lekko przestygną podzielcie na 4 części, 1 część odłóżcie, a jej miejsce wypełnijcie mąką ziemniaczaną. Wrzućcie ponownie odłożone ziemniaki, dodajcie jajko i wszystko wyróbcie rękami na gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto uformujcie w walec (podobnie jak na kopytka, tylko grubszy, ok 3 cm) i odcinajcie równe plastry ciasta. Następnie z każdego kawałka uformujcie w dłoni kulę i układajcie na blacie. Dzięki takiej metodzie, każda kulka będzie identyczna i nie trzeba odrywać kawałków ciasta. Gdy już wszystkie będą gotowe, zróbcie w ich dziurkę, lekko spłaszczając każdą kulę.
W dużym garnku zagotujcie osolona wodę. W miseczce rozpuśćcie płaską łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody i szybko mieszając wlejcie do wrzącej wody. Gdy woda się zagotuje wrzućcie kluski i przykręćcie ogień, żeby woda gotowała się bardzo lekko. Dzięki temu kluski się nie rozlecą. Gotujcie ok 4-5 minut od wypłynięcia na górę.
Z czym podawać kluski śląskie?
Kluski śląskie najczęściej podaje się z mięsnym sosem. Ale będą też pyszne z sosem, grzybowym, serowym. Można tez podać je z podsmażoną cebulka i boczkiem, albo skwarkami. My proponujemy jeszcze podać je z pesto, albo sosem koperkowym. Niezależnie z czym je podacie, zawsze smakują doskonale.

Kluski śląskie z jajkiem czy bez jajka?
Zapewne większość z was się oburzy, ze do klusek śląskich nie dodaje się jajka. To prawda. Klasyczny przepis zakłada, że ciasto na kluski śląskie powinien zawierać jedynie dwa składniki: ziemniaki oraz mąka ziemniaczana, plus szczypta soli do smaku.
Jednak doświadczeni kucharze wiedzą, że gdy ciasto na kluski śląskie mimo odpowiednich proporcji i składników nie chce się dobrze lepić, warto dorzucić jedno jajko, które rozwiąże problem. Ten problem pojawia się, gdy wykorzystujemy ziemniaki z poprzedniego dnia, całkowicie wystudzone. Takie kluski krótko gotowane nadal będą miękkie i sprężyste.
Zobacz też: Błyskawiczne kluski leniwe z serka homogenizowanego. Zrobicie je zanim zagotuje się woda


