W tym artykule:

  1. Dlaczego kopytka wychodzą twarde?
  2. Jak zrobić kopytka, żeby były miękkie?
  3. Przepis na miękkie kopytka
Reklama

Domowe kopytka to jeden z najprostszych i najtańszych sposobów na sycący obiad dla całej rodziny. Mimo łatwej receptury, składającej się tylko z kilku produktów, łatwo można je zepsuć i w efekcie otrzymać twarde jak podeszwa kluski. Jest jednak prosty sposób, aby uniknąć tej kulinarnej wpadki. Wystarczy tylko dodać 1 dobrze znany produkt z lodówki.

Dlaczego kopytka wychodzą twarde?

Zanim przejdziemy do sprytnego triku na miękkie kopytka, zastanówmy się dlaczego właściwie masa wychodzi twarda. Zdecydowanie najczęstszą przyczyną jest zbyt duża ilość mąki ziemniaczanej. Ten składnik robi dużo dobrego, ale tylko pod warunkiem, że jest dodawany w skromnej ilości. Warto więc sypać go stopniowo podczas wyrabiania ziemniaków z dodatkami, aby móc na bieżąco kontrolować konsystencję ciasta.

Jak zrobić kopytka, żeby były miękkie?

Klasyczny babciny przepis na kopytka to ugotowane ziemniaki, jajko i mąka, jednak do tego podstawowego zestawu warto dorzucić jeszcze 1 składnik. Mało kto wie, że gdy dodamy odrobinę serka topionego, gotowe kluski staną się wyjątkowo mięciutkie i delikatne. Ważne jednak, aby nie przesadzać i zachować odpowiednią proporcję tego produktu do ziemniaków. Na pół kilograma ugotowanych i przeciśniętych przez praskę kartofli, w zupełności wystarczą więc 4 łyżki stołowe tego kanapkowego przysmaku.

Na początek polecamy wybrać ten o smaku śmietankowym, jednak, jeśli lubicie eksperymentować, możecie wybrać też pieczarkowy, ziołowy czy z szynką. W ten sposób możecie wyczarować wyraziste smakowe kopytka, idealne do mięs czy gulaszy.

kopytka

Przepis na miękkie kopytka

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 4 łyżki serka topionego
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy, przeciskamy przez praskę i studzimy. Gdy będą już schłodzone, mieszamy je z przesianą mąką, jajkiem, solą i serkiem topionym. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, aż stworzą jednolite, gładkie i mięciutkie ciasto. Tak przygotowaną masę rolujemy na wałeczki, a następnie kroimy nożem pod kątem, aby otrzymać piękne kopytka.

Reklama

Tak przygotowane miękkie kopytka gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię wody. Podajemy solo lub jako dodatek do pieczonych mięs czy z ulubionym sosem bądź gulaszem.

Reklama
Reklama
Reklama