W tym artykule:

  1. Ciasto na naleśniki z wanilią
  2. Z czym podawać naleśniki waniliowe?
Reklama

Gdy myślicie o naleśnika, to zapewne w pierwszej kolejności przed oczami wyobraźni ukazują się mięciutkie naleśniki z serem, z dżemem albo z kremem orzechowym. Jednak naleśniki to dużo bardziej uniwersalne danie. Przecież są bazą do krokietów, robi się z nich torty, a nawet makaron do zupy. Zawsze podstawa udanych naleśników jest jednak nie nadzienie, a ciasto. Po upieczeniu naleśniki powinny być cienkie, ale jednocześnie wytrzymałe i elastyczne. Nic nie powinno z nich wypłynąć po zawinięciu.

Ciasto na naleśniki z wanilią

Podstawowe ciasto na naleśniki to jedynie mleko, lub woda, mąka, jajko i szczypta soli. Z tych składników mogą być bazą zarówno do słodkich, jak i do słonych dodatków. My dziś jednak mamy propozycje słodką i to nie tylko w nadzieniu, ale w samym cieście. Oprócz dodatku cukru znajdzie się w nim wanilia. I wierzcie nam, że wystarczy szczypta, by smak naleśników był o niebo lepszy, a dodatkowo pachną jak marzenie.

Żeby przygotować ciasto na naleśniki z wanilią potrzebujecie:

  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 60 g roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Masło roztopcie w rondelku i zostawcie do ostudzenia.
Do miski wsypcie mąkę, wbijcie jajka, dodajcie cukier, sól i wlejcie mleko i wodę. Ubijajcie całość trzepaczką, albo mikserem aż wszystkie składniki się połączą i nie zostaną żadne grudki. Na koniec dodajcie roztopione masło i ponownie ubijajcie do połączenia składników na gładką masę.
I teraz gwiazda przepisu. Laskę wanilii przekrójcie na pół i delikatnie zbierzcie czarne nasionka. Dodajcie do ciasta na naleśniki 1/4 łyżeczki tego aromatycznego dodatku. Wymieszajcie równomiernie w cieście i zostawcie na 15 minut całość.
Patelnie do naleśników rozgrzejcie i zacznijcie piec naleśniki jak zwykle. Tłuszcz nie będzie potrzebny, ponieważ do ciasta dodaliście już masło, które sprawi, ze naleśniki nie będą przywierać do patelni.

Już podczas smażenia w całym domu będzie unosił się wspaniały zapach wanilii, a gotowe naleśniki będą cudownie miękkie, cieniutkie i tak dobre, że nie będą potrzebowały praktycznie żadnych dodatków. Smakują każdemu i gdy raz je przygotujecie, musicie liczyć się z tym, że będziecie wracać do tego przepisu wiele razy.

naleśniki z mascarpone

Z czym podawać naleśniki waniliowe?

Naleśniki waniliowe są wspaniałą baza do wielu dodatków. Doskonale smakują z twarogiem, serkiem mascarpone, z owocami i wszelkimi dżemami i konfiturami. Może je także polać syropem klonowym, mlekiem skondensowanym, albo karmelem. Waniliowa nuta pasuje niemal do wszystkiego i podbija smak dodatków.

My proponujemy przygotować szybkie, prażone jabłka, które będą smakować w waniliowych naleśnikach fantastycznie. Wystarczy 2-3 jabłka (najlepiej papierówki, lub inne miękkie odmiany) obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Skropcie całość sokiem z 1/2 cytryny, dzięki temu jabłka nie ściemnieją i nabiorą wyrazu. Na dno rondelka dodajcie 1 łyżkę masła. Na małym ogniu zacznijcie smażyć jabłka, ciągle mieszając. Gdy lekko się podsmażą, dodajcie 1/2 szklanki wody. Teraz pilnując, by jabłka nie przywarły do dna smażcie, aż zmiękną około 10 minut. Na koniec dodajcie 1 łyżkę cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu. Wymieszajcie, by wszystko połączyć. Prażone jabłka są gotowe. Rozsmarujcie na naleśnikach jeszcze gorące i zwińcie naleśniki w rulon, albo złóżcie w trójką. Połączenie waniliowego ciasta z lekko cynamonowymi, prażonymi jabłkami to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów.

Reklama

Prażone jabłka możecie także wykorzystać do wypełnienia drożdżówek, do przygotowania ryżu z jabłkami, albo do szarlotki. Gdy wystygną, można je zawekować w słoiku i serwować na kanapki.

Reklama
Reklama
Reklama