Do ciasta na naleśniki dodaję pół łyżeczki tego składnika. Smakują i pachną tak, że zlatują się sąsiadki

W tym artykule:
- Jak zrobić ciasto na naleśniki, żeby było jeszcze smaczniejsze?
- Czym nadziać naleśniki cynamonowe?
- Prosty przepis na naleśniki cynamonowe
Naleśniki to jeden z najprostszych pomysłów na ciepłe śniadanie, szybką przekąskę lub sycący obiad. Można w końcu zawijać w nie właściwie wszystko, przygotowując w ten sposób różnorodne dania na słodko i słono. Jesienią stawiamy jednak na aromatyczne, rozgrzewające potrawy, a żeby naleśniki stały się właśnie takie, wystarczy sypnąć do ciasta pół łyżeczki czegoś ekstra. Wielu z was prawdopodobnie ma ten składnik w swoich kuchennych szafkach i często używa go do innych przepisów, ale to właśnie w naleśnikach odnajduje się on genialnie.
Jak zrobić ciasto na naleśniki, żeby było jeszcze smaczniejsze?
Aby zrobić ciasto na naleśniki, potrzebujecie tylko miski, trzepaczki oraz trzyskładnikowego zestawu w postaci jajka, mąki i mleka. Do tego można jeszcze opcjonalnie dodać odrobinę tłuszczu w postaci oleju lub rozpuszczonego masła, a wtedy masa pięknie się usmaży i i nie będzie przywierała do patelni. Warto też sypnąć nieco soli i cukru, a placuszki zyskają wyraźniejszy smak.
Podstawowy przepis na naleśniki warto jednak urozmaicać na różne sposoby, aby placuszki za każdym razem smakowały nieco inaczej i nigdy nam się nie nudziły. Jednym ze sposobów na podkręcenie takiego dania jest dorzucenie połowy łyżeczki czegoś ekstra. Chodzi tu nic innego jak najpopularniejszą jesienną przyprawę, czyli mielony cynamon. Gdy dodamy go do ciasta i usmażymy cienkie placuszki, otrzymamy genialne danie na szybko, które samo w sobie smakuje genialnie, a ze słodkim farszem w środku tworzy już prawdziwy przysmak.

Czym nadziać naleśniki cynamonowe?
Tak przygotowane naleśniki cynamonowe możecie z powodzeniem serwować solo, nawet bez żadnego wypełnienia. Najlepiej jednak wyglądają i smakują napakowane po brzegi przeróżnymi smakołykami. W tym celu idealnie sprawdzą się prażone jabłka, które jak dobrze wiemy zawsze są dobrą parą dla cynamonu. Jeśli jednak nie macie pod ręką jabłek, możecie też sięgnąć po śliwki, zarówno te świeże, jak i w formie domowych powideł. Świetnym nadzieniem do naleśników będzie też domowa nutella ze śliwek, czyli połączenie gęstej konfitury owocowej z czekoladą.
A gdy owoce już się wam znudzą, sięgnijcie po tradycyjny twaróg ze śmietaną i cukrem. Zanim jednak dodacie go do naleśników, koniecznie doprawcie go nutą wanilii, która idealnie połączy się z cynamonowym plackiem. W tym celu możecie użyć cukru wanilinowego lub kilku kropli esencji czy olejku do ciast o tym aromacie.
Zobacz też: Bąble pojawiają się za każdym razem, gdy smażycie naleśniki? Ten patent odmieni wszystko

Prosty przepis na naleśniki cynamonowe
Składniki:
- 2 jajka,
- 200 ml mleka,
- 100 ml wody gazowanej,
- 150 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu,
- szczypta soli i cukru,
- tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
- Do miski wybijcie jajka i wymieszajcie je z mlekiem oraz wodą gazowaną.
- Następnie dodajcie przesianą mąkę oraz cukier i sól, a potem wymieszajcie całość na jednolite ciasto trzepaczką lub miskerem.
- Gotowe ciasto odstawcie do lodówki na około 20 minut.
- Po tym czasie wylewajcie ciasto naleśnikowe na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu (oleju roślinnego lub masła klarowanego) i smażcie cienkie placuszki, aż będą rumiane z obu stron.
- Usmażone naleśniki cynamonowe podawajcie solo lub posmarujcie ulubionym dżemem, twarogiem z cukrem i śmietaną, czy prażonymi jabłkami i zawińcie w rulony czy trójkąty.


