W tym artykule:

  1. Jak zrobić ciasto z jabłkami, które zawsze wychodzi?
  2. Prosty przepis na ciasto z jabłkami
  3. Inne pomysły na desery z jabłkami
Reklama

Jeśli macie ochotę na pyszny deser do kawy, ale nie chce się wam w te upały szykować skomplikowanych ciast z kremami czy różnymi dodatkami, to ten przepis będzie idealny. Szybkie ciasto z jabłkami robi się bowiem tylko z kilku podstawowych składników i to bez miksera, bo wszystko wystarczy tylko wymieszać w jednej misce. Weźcie więc kilka dużych jabłek i przeczytajcie dokładne proporcje wszystkich produktów, a gotowy wypiek zachwyci was tak bardzo, że będziecie szykowali go już regularnie co weekend.

Jak zrobić ciasto z jabłkami, które zawsze wychodzi?

Aby szybko, łatwo i bez bałaganu przygotować przepyszne domowe ciasto z jabłkami, potrzebujecie tylko kilku podstawowych składników, takich jak jajka, roztopione masło, mąka, proszek do pieczenia, cukier i mleko. Do tego wszystkiego oczywiście niezbędnych będzie kilka dużych, soczystych jabłek, a gdy macie już wszystkie te składniki, to cała reszta pójdzie gładko.

To ciasto z jabłkami robi się bowiem banalnie łatwo, gdyż nie potrzebujecie żadnego miksera, blendera czy jakichkolwiek innych przyrządów. Wystarczy tylko jedna duża miska i zwykła trzepaczka, a gotowa masa i tak zawsze wychodzi idealnie gęsta i aksamitna. Ważne jest tylko to, aby pilnować dokładnych proporcji każdego ze składników, dlatego nie ma tu miejsca na improwizację, za to przyda się kuchenna waga.

Ten prosty przepis podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @dom_recepts. Zobaczcie proporcje wszystkich potrzebnych składników i kroki przygotowania. Załączamy też krótkie wideo, na którym najlepiej widać zarówno samo szykowanie ciasta, jak i końcowy efekt, który z pewnością zachęci was do przetestowania tej receptury we własnych kuchniach.

rolada biszkoptowa z jabłkami

Prosty przepis na ciasto z jabłkami

Składniki:

  • 3 duże jabłka,
  • 3 jajka,
  • 80 g roztopionego masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 180 ml ciepłego mleka,
  • 150 g cukru,
  • 8 g proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Jajka wybijamy do dużej miski i mieszamy je z cukrem.
  2. Następnie dolewamy ciepłe mleko i roztopione, wystudzone masło i ponownie łączymy całość.
  3. Na koniec do mokrych składników stopniowo wsypujemy przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i po raz ostatni krótko mieszamy wszystko na gładkie, jednolite ciasto.
  4. Jabłka dokładnie myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne (nie trzeba ich obierać ze skórki), a następnie kroimy w niewielką kostkę.
  5. Tak przygotowane owoce wrzucamy do gotowej masy, łączymy i przelewamy całość do formy wysmarowanej tłuszczem.
  6. Ciasto z jabłkami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż do suchego patyczka.

Porada:

Jeśli lubicie eksperymentować ze smakami i aromatami, to do podstawowej masy na ciasto z jabłkami możecie dorzucić jeszcze przeróżne dodatki, jakie akurat macie pod ręką. Zanim więc wrzucicie do ciasta pokrojone jabłka, sypnijcie tam szczyptę cynamonu, cukier wanilinowy lub garść rodzynek czy ulubionych orzechów, a gotowy deser będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Świetnie sprawdzi się tutaj także kilka kropli aromatu do ciast o ulubionym zapachu lub starta skórka z połowy cytryny czy pomarańczy.

Źródło: Instagram.com/dom_recepts

Inne pomysły na desery z jabłkami

Ciasto z jabłkami z powyższego przepisu wychodzi przepyszne i z pewnością umili wam popołudniową kawę, ale z czasem i ono się po prostu przejada, dlatego warto znać inne przepisy z jabłkami w roli głównej. Wśród najpyszniejszych pomysłów na takie desery, wymienić można na przykład:

Reklama
ciasto z budyniem i jabłkami
    Reklama
    Reklama
    Reklama