Do jajecznicy zawsze dodaję 1 łyżkę tego składnika. Jest cudownie kremowa i wyjątkowo smaczna

W tym artykule:
Jajka to dobre źródło białka, witamin i minerałów. Znajdziecie w nich również witaminę B12, która występuje głównie w mięsie, dlatego to wyjątkowo cenny produkt dla wegetarian. Ogromną zaletą jajecznicy jest łatwa dostępność składników, a także szybkie przygotowanie. To proste danie doczekało się wielu modyfikacji.
Jak rozpoznać dobre jajka?
Podstawą dobrej jajecznicy są jajka, niezależnie od tego, ile składników do nich dorzucicie. Dlatego niezwykle ważne jest wybranie jajek najwyższej jakości. A uwierzcie, nie wszystkie smakują tak samo. Oczywiście idealną sytuacją było by to, gdybyście mieli jajka z własnego chowu lub od zaprzyjaźnionego gospodarza. Ale nie każdy ma do nich dostęp. Pozostaje zatem kupić je w sklepie. Na co zwrócić uwagę? Na oznaczenia widoczne na jajkach.
- numer "0" oznacza, że macie do czynienia z jajkami ekologicznymi i te właśnie będą najlepsze na jajecznicę z ricottą
- "1" to jajka pochodzące z chowu na wolnym wybiegu - te też będą odpowiednie
- potem mamy "2", czyli chów ściółkowy, tu kury mają już gorsze warunki
- na koniec zostały "3" - jajka z chowu klatkowego, te lepiej omijać szerokim łukiem i nie przykładać ręki do cierpień, jakie muszą znosić kury w klatce
Niższą zawartością cholesterolu wyróżniają się jajka od kur zielononóżek.
Jak zrobić jajecznicę z ricottą?
Dziś proponujemy przepis z dodatkiem ricotty. Ten ser, bardzo popularny we Włoszech, w Polsce nadal jest mało znany i używany w kuchni. A szkoda, bo należy do najmniej kalorycznych serów, a jednocześnie zawiera sporo witamin oraz minerałów. To doskonałe źródło pełnowartościowego białka oraz witamin A, D, E, K i niemal wszystkich z grupy B.
Do przygotowania jajecznicy z ricottą potrzebne są tylko 2 jajka, łyżka ricotty, sól i ewentualnie pieprz do smaku. I oczywiście odrobina masełka lub oleju roślinnego. Nie polecamy za to smalcu, który zbyt mocno wpłynie na smak jajecznicy. A poza tym zwyczajnie nie jest zdrowy.
- Umyjcie dwa jajka, wysuszcie je. Wbijcie je do miseczki i roztrzepcie widelcem.
- Rozgrzejcie patelnię, dołóżcie tłuszcz, poczekajcie aż się roztopi. Potem wlejcie jajka, chwilę smażcie, mieszając.
- Potem dodajcie pokaźną łyżkę włoskiego serka ricotty. Mieszajcie energicznie aż składniki ładnie się ze sobą połączą.
- Pod sam koniec dosypcie sól i pieprz do smaku. Jajecznica z ricottą jest gotowa.
Do podania przyda się kromka chleba lub bułeczka. Możecie ją dodatkowo przesmarować szybką pastą z awokado. Wystarczy je rozgnieść widelcem, dolać łyżeczkę soku z cytryny, dosypać sól, pieprz, czosnek i dołożyć łyżeczkę musztardy. Na to nałóżcie jajecznicę, będziecie zachwyceni.

Jajecznica w różnych wydaniach
Ustaliliśmy już, że podstawą jajecznicy są dobre jajka. Co można do niej jeszcze dodać? W gronie popularnych znajdują się: jajecznica na boczku, kiełbasie, z kurkami, pieczarkami, szparagami lub pomidorami. Macie ochotę na coś bardziej nietypowego? To zróbcie jedną z nich:
- szakszuka, czyli jajecznica po tunezyjsku, w nieco innej formie, jajka smaży się na pomidorach, ale nie narusza się ich struktury
- huevos rancheros - meksykańska jajecznica, podawana w tortilli, z sosem pomidorowym, fasolą i awokado
- jajecznica z chorizo - na charakterystycznej w smaku, hiszpańskiej, paprykowej kiełbasie
- jajecznica z boczniakami - to delikatne w grzyby, które dobrze łączą się jajkami
- jajecznica z bazyliowym pesto - ten niepozorny dodatek wszystko odmienia
- jajecznica z cukinią z dodatkiem ostrej papryki i sporą ilością natki pietruszki
Unikacie smażenia? Zróbcie jajecznicę na parze. Wychodzi kremowa, delikatna i lekka, bo bez grama tłuszczu. Oddzielcie białka od żółtek. Białka wymieszajcie z mlekiem i solą i ustawcie na parze. Mieszajcie od czasu do czasu. Pod koniec dolejcie żółtka, dosypcie ulubione przyprawy. Przemieszajcie jeszcze kilka razy i gotowe.
Oprócz tego możecie pobawić się samymi przyprawami. Kurkuma sprawi, że będzie jajecznica z ricottą będzie miała intensywny żółty kolor, curry wprowadzi orientalną nutę, papryka ostra lub świeże posiekane chili - to prawdziwa śniadaniowa petarda. Do tego do wyboru są oczywiście zioła, pod koniec smażenia dorzućcie garść szczypiorku, koperku, natki pietruszki, kolendry, listki bazylii, tymianku, oregano, rozmarynu, a nawet majeranku.

