Do kotletów mielonych Strzelczyk ściera nie tylko cebulę. Z tym nietypowym składnikiem są genialnie

Przejadły się wam tradycyjne kotlety mielone z cebulką? Dodajcie do nich jeden ekstra składnik, a będziecie zaskoczeni, jak podkręci to ich smak i aromat.
Co dodać do mielonych? Nietypowy składnik Tomasza Strzelczyka
Tomasz Strzelczyk to znany i lubiany kucharz, którego widzowie poznali dzięki kulinarnemu show MasterChef. Prawdziwą popularność przyniósł mu jednak własny kanał na YouTube, gdzie pokazuje sprawdzone przepisy krok po kroku. Jednym z ostatnich wideo, jakie opublikował, są popularne kotlety mielone, ale w nieco innej odsłonie niż zazwyczaj. Ta nietypowa receptura ma bowiem w składzie starte jabłko, dzięki któremu mięsna masa stanie się bardziej soczysta i aromatyczna. Przepis pojawił się zarówno na kanale YouTube, jak i na TikToku i na obu platformach obejrzały go tysiące obserwatorów.

Kotlety mielone z jabłkiem Tomasza Strzelczyka - przepis
Składniki:
- 800 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 30 g płatków owsianych
- 150 ml mleka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem, a następnie odstawiamy do napęcznienia.
2. W tym czasie obieramy cebulę i czosnek oraz jabłko. Wszystkie te składniki ścieramy na tarce, jednak jabłko i cebulę na grubszych oczkach, a czosnek na tych najdrobniejszych.
3. Mięso mielone mieszamy ze startymi owocami i warzywami, wbijamy jajka oraz dodajemy odciśnięte z mleka płatki owsiane .Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy dłońmi na jednolitą masę.
4. Formujemy kotlety i obtaczamy je w mące, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.

