Do masy na placki ziemniaczane dodajcie 1 łyżkę płynu ze słoika. Smakują 100 x lepiej

W tym artykule:
- Jak zrobić dobre placki ziemniaczane - podstawowe zasady
- Co dodać do placków ziemniaczanych?
- Wyraziste placki ziemniaczane - przepis
Dobre placki ziemniaczane wcale nie są tak łatwe do zrobienia, jak mogłoby się wydawać. Tylko kilka składników i chwila pracy, ale efekt w każdym domu wychodzi nieco inny. My jednak mamy genialny sposób na podkręcenie smaku i aromatu masy, a wystarczy do tego tylko 1 łyżka dodatkowego składnika. Wszyscy dobrze go znacie, ale raczej mało kto wpadłby na to, aby połączyć go z surowym ziemniakiem. Tymczasem okazuje się to strzałem w dziesiątkę. Zobaczcie, o czym mowa i spróbujcie sami.
Jak zrobić dobre placki ziemniaczane - podstawowe zasady
Zanim przejdziemy do ekstra dodatku, którym warto wzbogacić ciasto na placki ziemniaczane, najpierw zajmijmy się kilkoma podstawowymi zasadami. Bez nich bowiem nawet najlepsza masa nie wyjdzie, a placki nie zyskają odpowiedniej chrupkości. Pamiętajcie więc, że przede wszystkim należy wybrać dobre ziemniaki na placki ziemniaczane. Najlepsze będą ziemniaki typu C, które mają dużą zawartość skrobi, więc są naturalnie skleją masę bez potrzeby dużej ilości mąki.
Drugą ważną kwestią jest odpowiednie ścieranie ziemniaków na tarce. Niektórzy robią to na dużych oczkach, a inni na jak najmniejszych, ale w rzeczywistości najlepszym wyborem będą średnie oczka tarki. Dlaczego? Otóż ziemniaki starte na drobnych oczkach wypuszczą więcej wody, a te z grubych wiórek będą dłużej się smażyły. Średnia wielkość ziemniaczanych kawałków sprawi natomiast, że placki ziemniaczane wyjdą odpowiednio zwarte i szybko się usmażą.
Ostatnią cenną wskazówką jest właściwa technika smażenia, a chodzi tu o 3 rzeczy, czyli patelnię, olej i temperaturę. A więc po kolei - do placków ziemniaczanych warto wybrać patelnię z grubym i najlepiej nieprzywierającym dnem, a najlepszy olej do smażenia to ten rzepakowy bądź słonecznikowy. Z kolei jeśli chodzi o temperaturę, to najpierw tłuszcz należy mocno rozgrzać, a po wrzuceniu pierwszej partii ciasta, lekko zmniejszyć grzanie na średni poziom, aby placki zbyt szybko się nie paliły.

Co dodać do placków ziemniaczanych?
Klasyczne ciasto na placki ziemniaczana składa się tylko z tartych kartofli, mąki i jajka, ale do tego podstawowego zestawu warto dodać też odrobinę soku z ogórków kiszonych, dzięki którym masa na placki nabierze znacznie więcej smaku i aromatu. Uważajcie jednak z ilością soli, bo sama woda po ogórkach jest już mocno słona i łatwo tutaj o przesolenie całego dania.
Nie przesadzajcie też z ilością samego soku, bo na kilogram tartych ziemniaków wystarczą dosłownie 1 łyżkę takiego płynu, a smak już będzie mocno podkręcony. Obserwujcie też konsystencję masy i jeśli wydaje się wam zbyt rzadka, to po prostu stopniowo sypcie jeszcze po trochu mąki.

Wyraziste placki ziemniaczane - przepis
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków,
- 2 jajka
- 1 duża cebula,
- ok. 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka soku z ogórków kiszonych,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach. Gotową masę owińcie w gazę i dokładnie odciśnijcie z nadmiaru wody, ale nie wylewajcie tego płynu, tylko zostawcie na dnie miski i poczekajcie, aż na dnie osiądzie skrobia ziemniaczana. Dopiero wtedy delikatnie odcedźcie wodę, a pozostałą skrobię dorzućcie do odciśniętych ziemniaków.
- Cebulę również obierzcie i zetrzyjcie na tarce, a potem dodajcie do ziemniaków. Do miski wbijcie też jajka, dodajcie sok z ogórków kiszonych i wsypcie mąkę. Całość doprawcie solą z pieprzem i dokładnie wymieszajcie. Obserwujcie konsystencję ciasta i w razie potrzeby, sypnijcie jeszcze odrobinę mąki.
- Gotowe ciasto na placki ziemniaczane wykładajcie łyżką na mocno rozgrzany olej, tworząc niewielkie, cienkie placuszki. Smażcie je na średniej mocy palnika, aż będą chrupiące i złociste z obu stron.
- Usmażone placki ziemniaczane ostrożnie wyjmujcie widelcem z patelni i odkładajcie na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziecie się nadmiaru tłuszczu.


