W tym artykule:

  1. Co dodaje się do placków ziemniaczanych?
  2. Chrupiące placki ziemniaczane - przepis
  3. Jak urozmaicić placki ziemniaczane?
Reklama

Dobre placki ziemniaczane powinny być chrupiące, rumiane i niezbyt mocno nasiąknięte tłuszczem. Taki efekt wbrew pozorom wcale nie jest łatwo uzyskać i chociaż sam przepis jest banalnie prosty to liczy się tu kilka szczegółów. Zobaczcie więc, jak zrobić placki ziemniaczane, aby nie piły tłuszczu z patelni i genialnie chrupały na zewnątrz, a jednocześnie były mięciutkie w środku.

Co dodaje się do placków ziemniaczanych?

Klasyczne placki ziemniaczane to jedno z najtańszych i najprostszych dań obiadowych. Wszystko to dlatego, że robi się je tylko z 3 składników, czyli tartych kartofli, mąki pszennej i jajka. Do tego oczywiście niezbędna jest też sól i opcjonalnie pieprz, a niektórzy dla lepszego smaku i aromatu dodają też startą na tarce lub bardzo drobno posiekaną cebulę. My jednak pozostajemy przy prostocie i ograniczamy recepturę jedynie do ziemniaków, jajka i zamiast mąki, skrobi ziemniaczanej. Okazuje się bowiem, że to właśnie dodatek skrobi ziemniaczanej sprawia, że placki ziemniaczane nabierają większej chrupkości.

Nie wolno jedynie przesadzać z ilością tego składnika, dlatego zapamiętajcie, że na każdy kilogram ziemniaków dodajemy jedynie 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej. Oczywiście dużo tu zależy od gatunku ziemniaków, bo te mało mączyste mogą potrzebować odrobinę więcej "wsparcia", aby zamienić się w jednolite ciasto na placki ziemniaczane. Obserwujcie więc masę na bieżąco i dosypcie skrobi, jeśli ewidentnie jej potrzeba, ale starajcie się dodawać jej możliwie jak najmniej, aby placki nie wyszły gumowe.

Chrupiące placki ziemniaczane - przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki soli,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach. Następnie dokładnie odciśnijcie je na sicie z nadmiary wody.
  2. Odciśnięte wiórki ziemniaczane wymieszajcie z jajkami, skrobią ziemniaczaną i solą.
  3. Gotową masę od razu wykładajcie na rozgrzany olej i formujcie niewielkie placuszki.
  4. Placki ziemniaczane smażcie na średniej mocy palnika z obu stron przez około 3-4 minuty.
  5. Gotowe placki wykładajcie na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowane placki ziemniaczane same w sobie będą przepyszne, jednak możecie podać je z ulubionymi dodatkami, aby stworzyć jeszcze ciekawsze, pełnowartościowe danie. Poniżej znajdziecie różne propozycje podania i z pewnością każdy wybierze z nich coś dla siebie.

placki ziemniaczane Tomasza Strzelczyka

Jak urozmaicić placki ziemniaczane?

Aby placki ziemniaczane były pełnym daniem warto podawać je w towarzystwie nie tylko kleksa kwaśnej śmietany, ale na przykład aromatycznego, gęstego sosu. Zawsze świetnie sprawdzają się tutaj takie smaki jak domowy sos czosnkowy, chrzanowy lub koperkowy, ale w sezonie jesiennym warto podać do placków sos z grzybów leśnych. Taki dodatek sprawi, że zwykłe placki ziemniaczane zamienią się w wykwintne danie, które zachwyci każdego smakosza.

Reklama

Jeśli jednak wolicie bardziej treściwe, mięsne dania, to zaserwujcie placki ziemniaczane z gulaszem. Może to być potrawka zarówno na bazie wieprzowiny, wołowiny, jak i drobiu. Ważne jest tylko, aby taki gulasz był długo gotowany, dzięki czemu mięso będzie samo rozpadało się pod widelcem, co idealnie kontrastuje z chrupkością placuszków.

Jaka mąka do placków ziemniaczanych będzie najlepsza?
Reklama
Reklama
Reklama