Do placków ziemniaczanych dodaję majonez. Klasyczny przepis dawno odstawiłam na bok

Chrupiące i złociste placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań, szczególnie gdy akurat nie ma zbyt wiele w lodówce. Wystarczą tylko ziemniaki, a do tego zwykle niezbędne są jajka i mąka, jednak okazuje się, że i bez nich można zrobić przepyszne rumiane placuszki. Jak to możliwe? Jeden popularny składnik zastąpi oba te produkty i prawie każdy z was ma go w lodówce. Zobaczcie, jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki i jajek, a będziecie zachwyceni tym smakiem.
Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez jajka i mąki?
Skończyła wam się mąka, a macie ochotę na chrupiące placki ziemniaczane? A może zastanawiacie się, czym można zastąpić jajko w plackach ziemniaczanych? Rozwiązanie obu tych problemów jest prostsze, niż może wam się wydawać i znajdziecie je w słoiczku na drzwiach lodówki. Okazuje się bowiem, że zamiast jajka wystarczy dodać do masy na placki 1 czubatą łyżkę majonezu, a ziemniaczana masa wyjdzie idealnie. Trzeba ją tylko przygotować nie z surowych, a ugotowanych i rozgniecionych kartofli, a wtedy ani jajko ani mąka nie będą już potrzebne.
Co więcej, tak przygotowane ciasto na placki ziemniaczane z majonezem będzie miało nie tylko odpowiednią konsystencję, ale i znacznie lepszy smak, gdyż majonezowa nuta świetnie podkręci delikatne kartofle.

Jak zrobić placki ziemniaczane z majonezem?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 czubata łyżka majonezu,
- 2 cebule,
- sól i pieprz do smaku,
- tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy warzywa, tłuczemy je na gładkie puree i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie obieramy i drobno siekamy cebulki. Wystudzone ziemniaki mieszamy z majonezem oraz rozdrobnioną cebulą i wszystko doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotową masę na placki ziemniaczane z majonezem wykładamy łyżką na mocno rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złocisty kolor.

