Dodałam do naleśników ciekawy składnik. Wyszły tak aksamitne i pyszne, że już nie robię innych

Aby zrobić naleśniki, zwykle mieszamy tylko mleko, jajka i mąkę, jednak do tego podstawowego przepisu warto dorzucić coś jeszcze. Już kilka łyżek pewnego popularnego produktu sprawi, że ciasto stanie się puszyste jak chmurka i smaczniejsze niż kiedykolwiek. Spróbujcie usmażyć takie naleśniki, a nie wrócicie już do tradycyjnego przepisu.
Jak zrobić naleśniki, żeby były miękkie i puszyste?
Aby naleśniki pięknie smażyły się na patelni i były mięciutkie oraz rozpływające się w ustach, wystarczy dodać do ciasta odrobinę bitej śmietany w proszku. Choć ten popularny produkt z saszetki kojarzy nam się raczej z kremami do ciast i tortów, jednak, ale zdecydowanie warto spróbować go w naleśnikach, gdyż efekt zachwyca zarówno smakiem, jak i konsystencją. Wszystko dlatego, że popularna śmietanka w proszku dodaje masie kremowości i delikatności, sprawiając, że po usmażeniu dosłownie rozpływa się ona w ustach.
Trzeba jednak pilnować odpowiednich proporcji składników, gdyż zbyt duża ilość śmietanki wcale nie da lepszego efektu. Warto też zapamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego zarówno mleko, jak i jajka należy wyciągnąć z lodówki co najmniej godzinę wcześniej przez planowanym smażeniem naleśników.

Prosty przepis na miękkie naleśniki
Składniki:
- 2 szklanki mleka,
- 4 duże jajka,
- 160 g mąki,
- 100 g bitej śmietany w proszku,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- mała szczypta soli,
- 2 łyżki oleju + odrobina do smażenia.
Przygotowanie:
Mleko i jajka w temperaturze pokojowej wlewamy do dużej miski i mieszamy razem z olejem. Do tego wsypujemy przesianą mąkę z sodą i solą oraz śmietankę w proszku i wszystko dokładnie miksujemy całość. Gotowe ciasto naleśnikowe odstawiamy do lodówki na około 20 minut.
Tak przygotowane ciasto wylewamy cienko na mocno rozgrzaną patelnię, wysmarowaną odrobiną oleju i smażymy naleśniki przez około minutę z obu stron, aż staną się pięknie rumiane.

