Domowa chałwa delikatna i krucha jak nigdy. Wystarczy dodać jeszcze 1 składnik

Pełna smaku, krucha, a jednocześnie dobrze krojąca się chałwa to prawdziwy przysmak, ale wcale nie musicie pędzić po nią do sklepu i wydawać sporej sumy. Wystarczy kilka produktów, a łatwo odtworzycie ten przepis we własnych kuchniach. Jak zrobić samemu chałwę w domu, aby smakowała jeszcze lepiej niż ta kupiona w sklepie? Okazuje się, że kluczowy jest 1 składnik, który wielu z nas pomija, a to właśnie on robi tu całą robotę.
Nie tylko sezam, czyli z czego może być chałwa
Zanim przejdziemy do przepisu na domową chałwę, zacznijmy od poznania tego wyrobu od wewnątrz. Większości z nas chałwa kojarzy się z wyrobem powstającym na bazie ziarenek sezamu lub słonecznika, jednak to nie wszystko. Domowa chałwa może powstać też z wielu innych orzechów, nasion i pestek, takich jak:
- pistacje,
- migdały,
- niesolone orzechy ziemne,
- siemię lniane,
- orzechy włoskie,
- orzechy laskowe.
Jak zrobić chałwę? Nie pomijajcie tego składnika
Najprostszy przepis na chałwę domową to nic innego jak mieszanka ziaren sezamu bądź słonecznika z miodem. Taki duet wystarczy tylko porządnie zblendować na gładką masę, a następnie przelać do formy i odstawić do stężenia. Nie każdy wie jednak, że do tego podstawowego składu warto dodać ubite białko kurzego jaja. Ten tani i dostępne wszędzie produkt idealnie zastępuje korzeń mydelnicy, czyli składnik, który często pojawia się w chałwach sprzedawanych w sklepach. To właśnie dzięki niemu przysmak ma idealną konsystencję. Mając w domu taki rarytas możemy nie tylko jeść go na kawałki, ale także przygotować na jego bazie pyszne ciasto chałwowiec, a także domowe lody czy mus.

Prosty przepis na chałwę domową
Składniki:
- 0,5 kg sezamu lub pestek słonecznika,
- 1 białko jaja,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki oleju,
- 200 g cukru,
- 70 ml wody.
Przygotowanie:
Ziarna najpierw płuczemy, a następnie dokładnie suszymy. Tak przygotowane prażymy je na patelni, pilnując, aby się nie przypaliły. Jeszcze gorące, uprażone nasiona blendujemy na gładką pastę razem z olejem i miodem, a następnie odstawiamy papkę i bierzemy się za przygotowanie syropu cukrowego. W tym celu zagotowujemy wodę z cukrem i robimy domowy karmel, a następnie odstawiamy go do wystudzenia.
Teraz w wysokiej misce ubijamy białko i stopniowo dolewamy do niego małym strumieniem wystudzony karmel. Wszystko miksujemy, a następnie mieszamy łyżką z pastą z ziaren. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na 4 godziny.

