Mielonka turystyczna to przysmak, który często towarzyszył nam na wakacjach pod namiotem, jednak nie brakuje też takich, którzy zajadają się nim na co dzień. Nie warto jednak regularnie kupować sklepowych puszek, bo z łatwością można przygotować domowe mięso w słoikach, które będzie nie tylko smaczniejsze, ale i bardziej wartościowe. Zobaczcie, jak to zrobić i koniecznie spróbujcie.

Reklama

Jak zrobić mielonkę turystyczną w słoikach?

Przepis na domową mielonkę turystyczną nie jest trudny, bo potrzebujecie tylko dobrej jakości mięsa, aromatycznych przypraw i odrobiny żelatyny. Jeśli chodzi o przyprawy to oczywiście niezbędna będzie też sól i peklosól, które należy wymieszać w stosunku 1:1. Na każdy kilogram mięsa dodaje się 20 g takiej mieszanki, jednak, jeśli lubicie bardziej słone dania, możecie nieco zwiększyć tę ilość. Oprócz tego przyda się też liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek oraz trochę cukru. Część z tych produktów sypiemy od razu do mięsa, a z innych przygotowujemy aromatyczny wywar, który potem wlewamy do słoików.

Ile pasteryzować mielonkę w słoikach?

Zmielone mięso z przyprawami wystarczy już tylko przełożyć do słoików, jednak, pamiętajmy, aby nie wypełniać ich do końca, a jedynie do 3/4 objętości. Teraz już tylko mocno zakręcamy pokrywki i pasteryzujemy. Jak to zrobić? Aby mięsiwo na długo zachowało świeżość warto powtarzać ten proces przez 3 dni, przy czym pierwszy raz, od razu po wypełnianiu słojów mięsem należy robić to aż przez 1,5 godziny, a potem przez kolejne 2 dni już tylko po 30 minut.

boczek w słoiku

Prosty przepis na domową mielonkę turystyczną w słoiku

Składniki:

  • 1 kg szynki,
  • 1 kg łopatki bez kości,
  • 1 kg boczku bez skóry i kości,
  • 500 ml wody,
  • 5 liści laurowych,
  • 25 szt. pieprzu ziarnistego,
  • 60 g mieszanki soli i peklosoli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • po 1 łyżeczce żelatyny na każdy słoik,
  • biały pieprz w ilości do smaku.

Przygotowanie:

Wodę z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i liśćmi laurowymi zagotowujemy, a następnie studzimy i wyjmujemy wszystkie przyprawy. W międzyczasie oczyszczone mięsa mielimy w maszynce, a następnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i peklosolą, białym pieprzem oraz cukrem. Całość dokładnie wyrabiamy w dłoniach przez około 10 minut, po czym dolewamy połowę wystudzonego wywaru i wyrabiamy kolejne 10 minut. Tak przygotowaną masę odstawiamy do lodówki na około 3 godziny.

Po tym czasie masę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i lekko dociskamy. Do tak przygotowanych słoików wsypujemy po 1 łyżeczce żelatyny i wlewamy po 1 łyżce pozostałej zalewy z przypraw. Następnie mocno zakręcamy wieczka i pasteryzujemy przez około 1,5 godziny. Przez kolejne 2 dni ponownie pasteryzujemy słoiki, ale tym razem już tylko przez 30 minut.

Reklama

Źródło: Facebook Kulinarna Wiola

Reklama
Reklama
Reklama