W tym artykule:

  1. Jak zrobić dobre ciasto na jagodzianki?
  2. Przepis na jagodzianki wysokobiałkowe
  3. Jagodzianki twarogowe - wartości odżywcze
Reklama

Sezon na świeże jagody właśnie startuje, a to znaczy, że rozpoczyna się też najpyszniejszy moment w roku, czyli czas pieczenia domowych jagodzianek. Jeśli macie ochotę na taki deser, ale w nieco bardziej wartościowej dla organizmu wersji, koniecznie przetestujcie poniższy przepis. Takie bułeczki nie zawierają ani grama cukru i białej mąki, a smakują doskonale i sycą na długo. Gdy raz je zrobicie, będziecie powtarzali ten przepis co tydzień.

Jak zrobić dobre ciasto na jagodzianki?

Klasyczne domowe jagodzianki robi się zwykle na cieście drożdżowym, ale przygotowanie takiej bazy jest dość skomplikowane i czasochłonne. Wszystko dlatego, że taką masą najpierw trzeba długo wyrabiać, a potem jeszcze odstawić do wyrośnięcia. Okazuje się jednak, że można to zrobić zdecydowanie szybciej, a dodatkowo wzbogacić bułeczki z jagodami o sporą ilość cennego białka. Wystarczy przygotować ciasto z twarogu i to bez grama białej mąki i cukru.

Jak to możliwe? Zwykłe słodzidło można łatwo zastąpić erytrolem, a zamiast pszennej mąki, wystarczy wykorzystać tę orkiszową i wymieszać ją z odrobiną waniliowego budyniu w proszku. Do tego jeszcze tylko 2 jajka i najlepsze ciasto na wysokobiałkowe jagodzianki będzie gotowe w kilka minut. Co więcej, takiego ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, tylko od razu formować kształtne kółeczka i wypełniać je na bogato świeżymi jagodami.

Ten sprytny przepis na jagodzianki serowe podpatrzyliśmy na Instagramowym profilu @szczypta.wanilii. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku. Oczywiście jeśli macie ochotę, możecie wzbogacić podstawową recepturę, dodając kruszonkę, na przykład z mąki orkiszowej lub płatków owsianych.

jagodzianki

Przepis na jagodzianki wysokobiałkowe

Składniki:

  • 150 g świeżych jagód,
  • 250 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej,
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego,
  • 1-2 łyżki erytrolu.

Przygotowanie:

  1. Twaróg najpierw rozgniatamy w misce widelcem, a następnie dodajemy do niego jajka, budyń i erytrol. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto.
  2. Gotową masę dzielimy na równej wielkości kulki i każdą z porcji ciasta wykładamy na papier do pieczenia. Lekko spłaszczamy kule, robiąc na środku wgłębienie szklanką i w to miejsce wsypujemy umyte jagody.
  3. Tak przygotowane wysokobiałkowe jagodzianki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut.

Źródło: Instagram.com/szczypta.wanilii/

Jagodzianki twarogowe - wartości odżywcze

Z powyższego przepisu wychodzi 5 bułeczek, a każda z nich ma następujące wartości odżywcze:

  • Energia: 193.6 kcal
  • Białko: 11.58 g
  • Tłuszcz: 4.62 g
  • Węglowodany: 31.18 g
  • Błonnik: 3.78 g
  • Węglowodany netto: 27.4 g
Reklama

Warto też wspomnieć, że wysokobiałkowe jagodzianki są pełne witamin i minerałów. Twaróg jest bowiem świetnym źródłem wapnia i witaminy B12, a jajka dostarczają cennego żelaza i witaminy D. Mąka orkiszowa pozwoli dostarczyć organizmowi magnezu, cynku i żelaza, a świeże jagody to bogactwo manganu i witaminy C.

jagodzianki wartości odżywcze
domowe jagodzianki
Reklama
Reklama
Reklama