Domowe krówki w 6 minut. Wymieszajcie mleko skondensowane z kilkoma dodatkami i gotowe

Wspominacie z utęsknieniem cukierki krówki, jakie pałaszowaliście w dzieciństwie? Możecie szybko i łatwo wrócić do tego smaku sprzed lat, a wystarczy tylko mleko skondensowane i kilka dodatków. Co więcej, przygotowanie tego przysmaku zajmie wam jedynie 6 minut. Zobaczcie, jak zrobić krówki domowe, aby się nie napracować, zarówno przy gotowaniu, jak i podczas późniejszego zmywania naczyń.
Z czego zrobić krówki?
Każdy, kto choć raz robił domowe krówki według tradycyjnej babcinej receptury wie, że mieszanie mleczko-cukrowej masy w garnku potrafi trwać w nieskończoność. Można to jednak sprytnie przyspieszyć, stosując przepis na 6-minutowe krówki. Cała magia polega tu na tym, aby wymieszać rozpuszczone masło z mlekiem skondensowanym i kilkoma dodatkami, a następnie włożyć masę do mikrofalówki na 6 minut i gotowe. Potem zostaje już tylko przelać masę do foremki i cierpliwie poczekać, aż stężeje i stanie się idealnie ciągnąca. Zobaczcie dokładne proporcje składników i koniecznie spróbujcie zrobić takie szybkie cukierki krówki.

Prosty przepis na domowe krówki
Składniki:
- po pół szklanki białego i brązowego cukru,
- 120 g masła,
- pół szklanki słodzonego mleka skondensowanego,
- pół szklanki jasnego syropu kukurydzianego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- opcjonalnie: szczypta soli, by uzyskać smak słonego karmelu.
Przygotowanie:
Masło roztapiamy w mikrofalówce, a następnie dodajemy do niego całą resztę składników, wszystko mieszamy i ponownie wkładamy do mikrofalówki na około 5 minut. Gorące naczynie ostrożnie wyjmujemy z urządzenia i przelewamy masę do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowana masa krówkowa powinna teraz całkowicie ostygnąć, a dopiero potem wkładamy formę do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z chłodziarki, wyciągamy cały papier i kroimy karmel na małe cukierki krówki.

