Domowe pączki z mlekiem skondensowanym. Tylko 4 składniki, a smakują jak od babci

Przepis na domowe pączki zwykle kojarzy się ze sporą ilością pracy i poświęconego czasu, ale okazuje się, że wcale nie musi to tak wyglądać. W tym roku wybierzcie przepis na pączki z mlekiem skondensowanym, a wszystko pójdzie o wiele szybciej i sprawniej. Wystarczą tylko 4 składniki i dosłownie chwila przygotowań, a efekt przerośnie wasze oczekiwania.
Jak zrobić pączki z mlekiem skondensowanym?
Zamiast przez 20 minut pieczołowicie wyrabiać w dłoniach tradycyjne ciasto drożdżowe, a potem jeszcze czekać godzinę aż wyrośnie, lepiej po prostu wymieszajcie mleko skondensowane z jajkami, mąką i proszkiem do pieczenia, a osiągniecie równie smaczny efekt. Wszystko zajmie wam dosłownie chwilę, bo już w 20 minut będziecie cieszyli się puszystymi, mięciutkimi pączusiami. Zobaczcie dokładne proporcje składników i koniecznie spróbujcie tej sprytnej receptury.

Przepis na pączki z mlekiem skondensowanym
Składniki:
- 200 ml słodzonego mleka skondensowanego,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- dodatkowo: tłuszcz do smażenia i cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z mlekiem skondensowanym, a mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Następnie sypkie składniki dodajemy porcjami do masy jajeczno-mlecznej i wszystko dokładnie mieszamy, a gdy masa będzie już zwarta, wyrabiamy z niej w dłoniach jednolite, gładkie ciasto.
Tak przygotowane ciasto rwiemy na małe kawałki i formujemy w dłoniach kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Następnie uformowane pączki z mlekiem skondensowanym przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wrzucamy je na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy, aż będą złociste i chrupiące z każdej strony. Gotowe pączusie wyjmujemy na ręcznik papierowy, lekko studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

