Przepis na domowe pączki zwykle kojarzy się ze sporą ilością pracy i poświęconego czasu, ale okazuje się, że wcale nie musi to tak wyglądać. W tym roku wybierzcie przepis na pączki z mlekiem skondensowanym, a wszystko pójdzie o wiele szybciej i sprawniej. Wystarczą tylko 4 składniki i dosłownie chwila przygotowań, a efekt przerośnie wasze oczekiwania.

Reklama

Jak zrobić pączki z mlekiem skondensowanym?

Zamiast przez 20 minut pieczołowicie wyrabiać w dłoniach tradycyjne ciasto drożdżowe, a potem jeszcze czekać godzinę aż wyrośnie, lepiej po prostu wymieszajcie mleko skondensowane z jajkami, mąką i proszkiem do pieczenia, a osiągniecie równie smaczny efekt. Wszystko zajmie wam dosłownie chwilę, bo już w 20 minut będziecie cieszyli się puszystymi, mięciutkimi pączusiami. Zobaczcie dokładne proporcje składników i koniecznie spróbujcie tej sprytnej receptury.

domowe pączki

Przepis na pączki z mlekiem skondensowanym

Składniki:

  • 200 ml słodzonego mleka skondensowanego,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • dodatkowo: tłuszcz do smażenia i cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

Jajka miksujemy z mlekiem skondensowanym, a mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Następnie sypkie składniki dodajemy porcjami do masy jajeczno-mlecznej i wszystko dokładnie mieszamy, a gdy masa będzie już zwarta, wyrabiamy z niej w dłoniach jednolite, gładkie ciasto.

Reklama

Tak przygotowane ciasto rwiemy na małe kawałki i formujemy w dłoniach kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Następnie uformowane pączki z mlekiem skondensowanym przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wrzucamy je na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy, aż będą złociste i chrupiące z każdej strony. Gotowe pączusie wyjmujemy na ręcznik papierowy, lekko studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama