Domowe żelki arbuzowe z 3 składników. Bez grama cukru i żelatyny, a smakują wszystkim

W tym artykule:
- Jak zrobić domowe żelki bez cukru i żelatyny?
- Domowe żelki z 3 składników - o tym trzeba pamiętać
- Przepis na domowe żelki z 3 składników
- Domowe żelki z piekarnika - inne wersje smakowe
Lubicie żelki i często kupujecie je w sklepach? Choć w marketach znajdziemy dziesiątki różnych rodzajów tych owocowych słodyczy, to niestety często nie mają one dobrych składów, a dodatkowo trzeba za nie zapłacić coraz większe sumy. Jest jednak prosty sposób na to, aby cieszyć się podobnym smakiem i strukturą słodkiej przekąski, ale w znacznie zdrowszym i tańszym wydaniu. Zobaczcie sprytny przepis na domowe żelki bez cukru i żelatyny, za to z samych wartościowych dla organizmu składników.
Jak zrobić domowe żelki bez cukru i żelatyny?
Klasyczny przepis na domowe żelki składa się z owocowego puree, żelatyny i cukru, ale okazuje się, że można to zrobić zupełnie inaczej. Wystarczy wam tylko spora ilość świeżego owocu oraz miód i sok z cytryny, a całość będziemy miksowali i suszyli w piekarniku, aby powstała żelkowa masa. Potem wszystko przelewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika ustawionego na niską temperaturę, gdzie owocowy mus wysuszy się i nabierze twardej, ciągnącej się konsystencji. Potem trzeba go już tylko pokroić na długie, cienkie paseczki, a w ten prosty sposób otrzymamy własną wersję fruit roll ups, popularnych na całym świecie.
Ten genialny w swojej prostocie przepis podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @kamryvincent. Zobaczcie dokładne proporcje każdego z 3 składników i krótkie wideo, w którym najlepiej widać proces przygotowania krok po kroku.
Domowe żelki z 3 składników - o tym trzeba pamiętać
Choć sam przepis na domowe żelki arbuzowe jest banalnie prosty, to musicie tu pamiętać o 2 ważnych kwestiach. Po pierwsze należy zadbać o odpowiednie przygotowanie arbuza. Najpierw więc dokładnie usuwamy skórkę, a najważniejsze jest to, aby dokładnie oczyścić miąższ z pestek, bo pod żadnym pozorem nie mogą one znaleźć się w blendowanej masie. Nie wyrzucajcie jednak tych drobinek, bo są bardzo cenne dla zdrowia i mogą przydać się na wiele sposobów w domu.
Po drugie, gdy mamy już gotwe kawałki arbuza bez pestek, musimy je zblendować na gładką masę, ale nie mieszamy jej tak po prostu z resztą składników, tylko najpierw masę mocno odciskamy na sitku z możliwie największej ilości soku. Zależy nam na tym, aby arbuzowe puree było gęste, bo wtedy znacznie łatwiej wysuszy się w piekarniku i żelki nabiorą właściwej konsystencji.

Przepis na domowe żelki z 3 składników
Składniki:
- 3 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza,
- 1/4 szklanki miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie:
Arbuza dzielimy na plastry, usuwamy skórkę i pestki, a następnie kroimy miąższ w kostkę. Tak przygotowany owoc blendujemy na gładką masę, a następnie przecedzamy z nadmiaru płynu, aby otrzymać gęstą papkę.
Tak przygotowane arbuzowe puree dokładnie mieszamy z miodem i sokiem z cytryny, a następnie przelewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 80 stopni i suszymy owocową masę przez około 4 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy wszystko z piekarnika, studzimy i delikatnie odklejamy żelkowy płat od papieru do pieczenia. Potem zostaje już tylko pokrojenie masy na długie żelki (możecie też rozdrobnić je w kosteczki) i gotowe.
Źródło: Instagram.com/kamryvincent/
Domowe żelki z piekarnika - inne wersje smakowe
Co ciekawe, arbuzowe żelki to tylko początek wszystkich pomysłów na domowe słodycze, bo opcji smakowych jest tu całe mnóstwo. Ten sam przepis możecie wykorzystać z innymi owocami w roli głównej, a sprawdzą się tu między innymi jabłka, morele, mango, borówki, śliwki czy maliny. Testujcie więc przeróżne smaki i wybierzcie które domowe żelki smakują wam najlepiej.


