W tym artykule:

  1. Jak zrobić budyń bez mąki?
  2. Jak zrobić budyń z kaszy jaglanej?
Reklama

Gęsty, kremowy i aksamitnie gładki - taki powinien być idealny budyń zrobiony w domu. Aby go wyczarować, zwykle używamy porządnej łyżki mąki ziemniaczanej, jednak okazuje się, że istnieje znacznie lepszy patent. Poznajcie dużo zdrowszy i o niebo smaczniejszy zamiennik skrobi, dzięki któremu budyń wyjdzie lepszy niż kiedykolwiek wcześniej.

Jak zrobić budyń bez mąki?

Przepis na domowy budyń to nic innego jak mleko, skrobia ziemniaczana i cukier. Właśnie tak gotowały go od lat nasze babcie i mamy, jednak okazuje się, że nie jest to jedyna metoda. Okazuje się, że ten tuczący mączny dodatek doskonale zastępuje kasza jaglana ugotowana w mleku, a następnie zblendowana na gładki pudding. W przeciwieństwie do mało wartościowej skrobi jaglanej drobinki są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, dlatego taki budyń jest znacznie zdrowszy, a do tego syci na dłużej i nie idzie w boczki.

Choć sam przepis na budyń jaglany składa się tylko z 2 produktów, to można go urozmaicać na dziesiątki sposobów, dorzucając do garnka ulubione przyprawy i dodatki. Wystarczy dodać odrobinę kakao, masła orzechowego lub cynamonu, aby łatwo wyczarować budynie we wszystkich ulubionych smakach. Świetnie sprawdzą się tu także owoce, zarówno te świeże, jak i mrożone.

budyń owsiany

Jak zrobić budyń z kaszy jaglanej?

Aby przygotować gęsty i gładki budyń jaglany wystarczy dokładnie opłukać na sicie pół szklanki kaszy jaglanej, a następnie przełożyć ją do garnka i wlać 1 szklankę mleka. Teraz pozostaje już tylko cierpliwie poczekać i gotować wszystko przez około 15 minut, ciągle mieszając, aż kasza napęcznieje i wchłonie cały płyn, a przez to stanie się kremowa i gęsta. Ugotowaną jaglankę lekko studzimy, a następnie dodajemy jeszcze 3/4 szklanki mleka i wszystko blendujemy na idealnie gładki budyń.

Reklama

Polecamy również przepis na tradycyjny domowy budyń z wanilią.

Reklama
Reklama
Reklama