Domowy karmel z oliwy zrobicie w pół minuty. Cukier i patelnia nie będą potrzebne

W tym artykule:
- Karmel z oliwy - przepis, który stał się hitem internetu
- Jak zrobić karmel z oliwy?
- Karmel z oliwy - jako go wykorzystać?
Klasyczny przepis na domowy karmel składa się tylko z kilku produktów, ale jego przygotowanie jest dość pracochłonne. Musimy bowiem roztopić cukier na patelni, a tutaj łatwo jest o kulinarną wpadkę, bo słodzidło lubi szybko się przypalać. Potem jeszcze czeka nas długie mieszanie, aby po dodaniu do roztopionego cukru masła i śmietanki, wszystko dobrze się połączyło i nie stworzyły się grudki. Na koniec zostaje jeszcze zmywanie, bo garnek czy patelni po gotowaniu cukru bardzo trudno jest doszorować i najlepiej robić to od razu, zanim karmel zastygnie na ściankach naczynia. Po co więc się tak męczyć, skoro można wybrać 100x prostszy przepis? Ostatnio furorę robi receptura na karmel z oliwy, która nie wymaga żadnej obróbki termicznej ani dodatku całej góry białego cukru. Zobaczcie ten niezwykły patent, a od razu go pokochacie.
Karmel z oliwy - przepis, który stał się hitem internetu
Jeśli śledzicie TikTok i Instagram to z pewnością niejeden raz trafiliście już na viralowy karmel z oliwy. Ten nietypowy przepis pojawił się w sieci już jakiś czas temu, ale wciąż bije rekordy popularności na całym świecie i co raz pojawiają się nowe filmiki z testowaniem tego wyjątkowego patentu.
Choć sam pomysł na karmel zrobiony na bazie tłuszczu brzmi przedziwnie, to okazuje się prawdziwym strzałem w dziesiątkę, bo tak przygotowany karmelowy sos jest gotowy dosłownie w pół minuty i to bez żadnego gotowania. Przy tym ma gładką konsystencję bez ani jednej grudki i nie ma tu ryzyka przypalenia i szorowania później zaklejonych garnków czy patelni. Zobaczcie, jak zrobić to cudo, a od razu będziecie chcieli sami spróbować.

Jak zrobić karmel z oliwy?
Aby przygotować pyszny domowy karmel wystarczy tylko wlać do miseczki oliwę z oliwek i syrop klonowy w proporcji 1:1, a następnie wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką, ubijaczką do mleka lub po prostu widelcem. Już po kilku sekundach mieszanka stanie się jednolita i aksamitnie gładka, a wtedy od razu możemy ją zajadać wprost z naczynia lub wykorzystać jako polewę do różnego rodzaju deserów. Na niektórych filmach do oliwy i syropu klonowego dodaje się dodatkowo szczyptę soli, aby uzyskać jeszcze smaczniejszy solony karmel, więc koniecznie wypróbujcie i tę opcję.
Na TikToku i Instagramie co chwilę pojawiają się nowe filmy z jego testowaniem, a poniżej znajdziecie jeden z nich. Opublikowała go użytkowniczka @fooddolls i szybko stał się hitem. Obejrzyjcie to krótkie wideo, a jeszcze bardziej zapragniecie spróbować banalnie prostego przysmaku, jakim jest karmel z oliwy.
Źródło: Tiktok.com/@fooddolls
Karmel z oliwy - jako go wykorzystać?
Twórcy wszystkich tych filmów wykorzystują karmel z oliwy głównie jako polewę do lodów, ale to tylko początek wszystkich jego zastosowań w kuchni. Taki przysmak genialnie sprawdzi się również do naleśników, gofrów, a także wszelkiego rodzaju ciast i ciasteczek. Możecie nim polewać też wszelkiego rodzaju desery bez pieczenia, takie jak czekoladowe musy, puszyste kremy waniliowe, pianki na bazie jogurtu czy serniki na zimno.
Domowy karmel z oliwy można też zaserwować go jako dip do maczania świeżych owoców lub posmarować nim biszkopt czy kruchy spód, jeszcze przed wypełnieniem ich wszelkiego rodzaju kremami na bazie mascarpone czy śmietanki kremówki. Możliwości jest więc całe mnóstwo, dlatego lepiej od razu przygotujcie większą porcję, bo taki sos karmelowy z pewnością błyskawicznie zniknie z miseczki lub słoiczka.


