Domowy sernik ze słonym karmelem od Tomka Strzelczyka. Kucharz używa tylko takiego sera

W tym artykule:
- Jaki ser jest dobry do sernika?
- Jak zrobić słony karmel na sernik?
- Sernik ze słonym karmelem - przepis Tomasza Strzelczyka
Kremowy, puszysty i rozpływający się w ustach - taki powinien być idealny domowy sernik. Ten od Tomasza Strzelczyka oprócz perfekcyjnej konsystencji wyróżnia się także wyjątkowym smakiem, a to wszystko dzięki nietypowej bazie oraz 1 dodatkowi, jakim jest słony karmel. Ulubiony kucharz internautów używa też innego sera niż wszyscy i rozbija bank. Zobaczcie dokładny przepis i koniecznie spróbujcie, a nie pożałujecie.
Jaki ser jest dobry do sernika?
Nasze babcie mieliły twaróg na sernik w maszynce i to po kilka razy, ale obecnie już mało kto to robi i najczęściej wybieramy ser z wiaderka. W sieci i książkach kucharskich nie brakuje też przepisów na sernik z serków homogenizowanych czy taki na bazie jogurtu greckiego. Tomasz Strzelczyk wybiera jednak jeszcze inny wariant i przygotowuje pyszny sernik na bazie mascarpone i śmietankowego serka kanapkowego typu Philadelphia. To popularne smarowidło, którego zwykle używamy do smarowania chleba, będzie idealną podstawą sernika, bo ma kremową konsystencję i lekko słony smak, co dodatkowo podbija słodycz ciasta. Jakby tego było mało, na wierzch kucharz dodaje jeszcze domowy solony karmel i otrzymuje deser jak z najlepszej cukierni.

Źródło: Getty/iStock
Jak zrobić słony karmel na sernik?
Przepis na słony karmel wbrew pozorom wcale nie jest trudny. Trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach, a pierwszą z nich jest to, że potrzebujecie do tego rondelka o grubym dnie, w którym będzie można rozpuszczać cukier bez ryzyka przypalenia. Oczywiście, aby tego uniknąć bardzo ważne jest też ciągłe mieszanie. Gdy cukier będzie już płynny i złocisty, reszta idzie sprawnie, bo potrzebne jest już tylko trochę masła, śmietanki kremówki i oczywiście mała szczypta soli, dzięki której karmelowy sos nabierze charakterystycznego słodko-słonego smaku. Zobaczcie, jak robi to Tomasz Strzelczyk. Dokładne proporcje składników i przepis krok po kroku znajdziecie poniżej.

Sernik ze słonym karmelem - przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
na kruchy spód:
- 200 g ciastek pełnoziarnistych,
- 60 g miękkiego masła.
na masę serową:
- 500 g serka typu Philadelphia,
- 500 g kanapkowego serka śmietankowego,
- 200 g mascarpone,
- 300 ml śmietanki kremówki 36%,
- 6 dużych jajek,
- 120 g drobnego cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- pół łyżeczki soli.
na słony karmel:
- 100 g cukru,
- 50 ml śmietanki kremówki 36%,
- 40 g masła,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania spodu, czyli drobno kruszymy ciasteczka na pył, a masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Następnie łączymy oba składniki i powstałą masą wylepiamy dno tortownicy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód do sernika chłodzimy w lodówce przez około 30 minut.
- W tym czasie bierzemy się za masę sernikową, czyli mieszamy w misce serek kanapkowy z cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Do tego wlewamy śmietankę i nie używamy miksera, tylko delikatnie mieszamy wszystko trzepaczką, wbijając po jednym jajku.
- Połączoną masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni. Tak przygotowane sernik pieczemy przez około 40-45 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do całkowitego ostygnięcia, najlepiej nawet na kilka godzin.
- Na koniec bierzemy się za domowy solony karmel. Bierzemy rondelek o grubym dnie, wsypujemy do niego cukier i rozpuszczamy aż stanie się płynny i złocisty. W tym momencie dodajemy do śmietankę kremówkę oraz masło i wszystko dokładnie mieszamy na gładki sos. Na koniec wsypujemy szczyptę soli podgrzewamy całość jeszcze przez około 2 minuty, ciągle mieszając.
- Gotowy słony karmel odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie polewamy nim wierzch sernika i odstawiamy całość do lodówki. Sernik ze słonym karmelem najlepiej smakuje po schłodzeniu przez całą noc.
Źródło: oddaszfartucha.pl

