Lubicie czasem zjeść pajdę dobrego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym? Musicie poznać ten patent, a staniecie się prawdziwymi mistrzami przygotowywania tego przysmaku. Wystarczy dodać do słoniny 2 łyżki nietypowego dodatku, a domowy smalec w mig stanie się idealnie bialutki i obłędnie aksamitny.

Reklama

Jak zrobić domowy smalec?

Choć przepis na domowy smalec sam w sobie jest banalnie prosty, warto trzymać się kilku ważnych zasad, aby wszystko wyszło jak trzeba:

  • słoninę należy pokroić bardzo drobno,
  • najlepiej użyć patelni z grubym dnem,
  • całość podgrzewamy na wolnym ogniu, żeby skwarki się wytapiały, a nie od razu zarumieniły,
  • dodatki, takie jak jabłko, cebula czy czosnek, dorzucamy na samym końcu, gdy skwarki będą już dobrze wytopione.

Stosując wszystkie te zasady, domowy smalec powinien wyjść doskonale. W ten sposób osiągniemy doskonały smak i konsystencję, jednak częstym problemem jest kolor gotowego smarowidła. Czasem wychodzi ono mocno przezroczyste, a wszyscy oczekujemy, aby smalczyk był biały. Na szczęście jest na to pewien bardzo prosty trik.

Co zrobić, żeby smalec był biały?

Aby smalec miał idealnie biały kolor, a przy okazji zyskał jeszcze większą kremowość, wystarczy dolać podczas wytapiania słoniny 2 łyżki tłustego mleka. Choć taki dodatek pozornie nie kojarzy się z tłuściutkim smarowidłem to genialnie wpływa na jego konsystencję i barwę, a w smaku nie jest wyczuwalny. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie wypróbujcie przepis na smalec z mlekiem.

smalec

Przepis na domowy smalec

Składniki:

  • 400 g słoniny bez skóry,
  • 2 łyżki tłustego mleka,
  • 1 cebula,
  • 1 małe jabłko,
  • duża szczypta majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Reklama

Słoninę kroimy w bardzo drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z grubym dnem. Wszystko wytapiamy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie obieramy jabłko i cebulę, a następnie ścieramy je na tarce. Gdy słonina całkowicie się roztopi, wlewamy do niej mleko i dorzucamy rozdrobnioną cebulę z jabłkiem oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do słoiczka lub kamionkowego garnka. Tak przygotowany smalec odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i gotowe.

Reklama
Reklama
Reklama