Domowy sos do makaronu robię raz i mam zapas na cały rok. Nie wydaję pieniędzy na sklepowe słoiki

W tym artykule:
- Jak zrobić domowy sos pomidorowy?
- Prosty przepis na sos pomidorowy do słoików
- Domowy sos pomidorowy do makaronu i nie tylko
Przepis na domowy sos do makaronu to banalnie prosta sprawa, ale większość z nas zwykle wybiera szybszą opcję i kupuje go w sklepie. Warto jednak wykorzystać sezon na pyszne, słodkie i tanie pomidory, aby zrobić raz większą porcję i zachować ją w słoiczkach na cały rok. Dzięki temu nie tylko zaoszczędzimy sporą sumkę, ale też zyskamy o niebo lepszy smak i zapach takiej pomidorowej bazy. Zobaczcie więc, jak zrobić domowy sos pomidorowy i skorzystajcie podwójnie.
Jak zrobić domowy sos pomidorowy?
Samo przygotowanie to bułka z masłem, bo potrzebujecie tylko dobrej jakości pomidorów, cebuli, czosnku i ulubionych ziół. Do tego oczywiście aromatyczne przyprawy i choć oczywiście sprawdzi się do tego suszona bazylia czy oregano, to można tu zastosować jeszcze 1 dodatkowy trik.
Aby domowy sos do makaronu był jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny, przed zakręceniem słoiczków, warto ułożyć na wierzchu sosu po 1 listku świeżej bazylii. Dzięki temu sos pomidorowy w słoikach będzie idealnie wyrazisty i pełen smaku przez cały rok i pozwoli wam przygotować obiad pachnący latem, nawet w środku zimy.
Zobacz też: Sos pomidorowy do słoików zawsze robię z tym dodatkiem. Bez niego traci całą wyrazistość

Prosty przepis na sos pomidorowy do słoików
Składniki:
- 5 kg dojrzałych pomidorów,
- 2 duże cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- pół łyżki soli,
- 2 łyżki cukru,
- 1 liść laurowy,
- mielony pieprz i ulubione suszone zioła do smaku,
- tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
- Zaczynamy od dokładnego umycia pomidorów i pokrojenia ich w ćwiartki. Następnie wszystko przekładamy do dużego garnka z grubym dnem i gotujemy pomidory na małej mocy palnika, aż się rozpadną. W międzyczasie oczywiście trzeba je regularnie mieszać, aby nie przywarły i się nie przypaliły.
- Gdy pomidory się gotują, przygotowujemy resztę składników, czyli obieramy i drobno siekamy cebulę oraz czosnek. Następnie podsmażamy je na odrobinie tłuszczu, aby lekko się zarumieniły, po czym dodajemy je do garnka z gotującymi się pomidorami. Do garnka dorzucamy też liść laurowy oraz wsypujemy cukier, sól i wszystkie inne przyprawy.
- Gdy pomidory mocno odparuję i zgęstnieją, wyjmujemy ze środka listek laurowy i blendujemy całość na gładki sos. Gorący sos pomidorowy przelewamy do czystych, wyparzonych słoików, a na wierzchu układamy po 1 listku bazylii.
- Następnie szczelnie zakręcamy wieczka i pasteryzujemy słoiki w garnku, wyłożonym czystą ściereczką. Pasteryzacja w wodzie powinna trwać około 10 minut, a potem wystarczy już tylko całkowicie wystudzić słoiki i schować je do spiżarni czy piwnicy.

Domowy sos pomidorowy do makaronu i nie tylko
Tak przygotowane słoiczki posłużą wam przez calutki rok do wszelkiego rodzaju makaronów, takich jak spaghetti, lasagne czy penne. Co więcej, możecie do stosować nie tylko jako domowy sos do makaronu, ale i baza do wielu innych przepisów. Świetnie sprawdzi się na przykład do przygotowania pizzy czy zapiekanek, ale można z niego też wyczarować szybką zupę pomidorową.
Taki sos pomidorowy w słoikach warto wykorzystywać też do wszelkiego rodzaju gulaszy i innych dań jednogarnkowych. Można w nim również zapiekać gołąbki lub zagotować go z prostą zasmażką i stworzyć w ten sposób gęsty sos pomidorowy do polewania gołąbków już na talerzach.

