Dressing kawowy to mój tajny przepis. Doda smaku nawet mdłej sałatce

W tym artykule:
- Składniki na dressing kawowy
- Jak zrobić dressing kawowy?
- Jaka sałatka z dressingiem na bazie kawy?
- Do czego pasuje dressing kawowy?
Są takie dni, że nic się nie chce, żadne pomysły na pyszny posiłek nie przychodzą nam do głowy. Jedzenie wychodzi nam kiepsko doprawione, wręcz mdłe. Mamy tajny sposób na takie sytuacje. Wystarczy zrobić wyjątkowy dressing, który przechyli szalę na naszą korzyść. Codzienne potrawy ratujemy klasycznym winegretem, ale na wyjątkowe okazje zróbcie go na bazie kawy.
Składniki na dressing kawowy
- 30 ml espresso
- 50 g miodu
- 45 ml octu balsamicznego
- 60 ml oleju, np. słonecznikowego, rzepakowego lub oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić dressing kawowy?
- W pierwszej kolejności robimy kawę z ekspresu (bez mleka), najlepsze będzie mocne espresso. Ale sprawdzi się też kawa parzona z fusami – dodajemy sam płyn. Można też spotkać wersję z kawą rozpuszczalną i tu możemy dodać ją bezpośrednio do dressingu lub zalać ją gorącą wodą. Niezależnie od tego, jaką wersję wybierzemy, odstawiamy ją do przestudzenia.
- Do miseczki przekładamy miód – najlepiej płynny, nie będzie problemu z połączeniem składników. W razie potrzeby można go chwileczkę podgrzać na małym ogniu w rondelku, dopóki nie uzyska płynnej konsystencji.
- Dolewamy ocet balsamiczny (można zamienić go na ocet jabłkowy lub sok z cytryny) i wybrany tłuszcz – z oliwą zyska dodatkowy, charakterystyczny przyjemny posmak.
- Dolewamy przestudzoną kawę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie.
Dressing kawowy można też podrasować dodatkowymi składnikami: odrobiną musztardy, ostrą papryką lub płatkami chili. Można też pójść w stronę bardziej orientalnych i rozgrzewających przypraw, dosypując szczyptę zmielonych goździków, kardamonu, kurkumy lub curry.
Jaka sałatka z dressingiem na bazie kawy?
Dressing z kawą pasuje do wielu sałatek określanych mianem lekkich. Z jednej strony są to niskokaloryczne, sezonowe, świeże warzywa, zdominowane przez sałaty lub ich mieszanki. Wysokie miejsce zajmuje tutaj rukola, roszponka i szpinak baby. Jaką sałatkę podać z tym aromatycznym dressingiem?
- Prosta sałatka z podsmażoną cukinią, sałatą, np. lodową lub masłową, posypana uprażonymi pestkami słonecznika, dyni bądź orzechów piniowych. Mięsożercy mogą dołożyć chipsy z boczku lub kawałki duszonego filetu z kurczaka albo indyka.
- Ogromną popularnością cieszy się sałatka podana na rukoli z awokado, pomarańczą lub mango na wierzchu. Całość wieńczą orzechy włoskie, pekan bądź prażone laskowe. Sprawdzą się też nasiona grantu, jeśli akurat mamy je w domu.
- Mamy też gotowane buraczki, pokrojone w cienkie półplasterki, posypane fetą lub z kulkami mozzarelli. Do tego uprażone pestki lub orzechy.
- W ramach kulinarnego testu można polać nim klasyczną sałatkę cezar.
Ogólnie rzecz biorąc, pasuje do wszystkiego, do czego normalnie dodajemy winegret lub ocet balsamiczny. Ma tylko nieco intensywniejszy smak i nie powinny jeść go małe dzieci.
Do czego pasuje dressing kawowy?
Komponuje się doskonale nie tylko z sałatkowymi warzywami w różnej postaci. To także odpowiedni dodatek do wegetariańskich dań z grilla: cukinii, bakłażana lub szparagów. O dziwo, dobrze pasuje również do mięs, ale raczej tych delikatnych w smaku:
- ryb – dorsz smażony bądź przygotowany na parze albo łosoś smażony w zielonym pieprzu marynowanym,
- drobiu – kurczaka i indyka, ale raczej w postaci filetów niż innych części.
Dressing kawowy może też przejąć funkcję marynaty. Polewamy nim wybrane mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby miało szansę przejąć sporo kawowego smaku.

