Drożdżowe ciasto róża zawsze wychodzi puszyste jak chmurka. Nie znam lepszego deseru

Ciasto z powyższego zdjęcia może wydawać się trudne w przygotowaniu, ale okazuje się, że zrobicie je kilkoma prostymi ruchami. Ten efektowny wypiek uda się każdemu i można go do woli wzbogacać, dodając przeróżne ulubione bakalie. Zobaczcie podstawowy przepis i modyfikujcie go, tworząc coraz to nowsze przysmaki, które nigdy się nie znudzą.
Drożdżowe ciasto róża - efektowny sposób na klasyczny wypiek
Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że da się z niego wyczarować mnóstwo przepysznych i efektownych wypieków. Możemy formować je na kształt bułeczek, strucli, rogalików czy ślimaczków, ale mało kto słyszał o drożdżowej róży. Ten wypiek wygląda jeszcze piękniej niż klasyczne ciasta, a robi się go banalnie łatwo.
Wystarczy tylko podzielić gotową masę na dwie części, a następnie pierwszą z nich rozwałkować i zawinąć w ciasny rulon. Potem wałkujemy drugą turę i owijamy nią pierwszą rolkę, tworząc gruby wałek ciasta. Na koniec tak przygotowany rulon rozcinamy nożem wzdłuż i zwijamy na kształt różyczki. W ten prosty sposób po upieczeniu zwykłe ciasto drożdżowe stworzy piękne warstwy, przypominające płatki kwiatów.

Drożdżowe ciasto róża - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 jajka,
- 400 ml mleka,
- 750 g mąki,
- 6 łyżek cukru,
- 7 g suszonych drożdży,
- 100 ml oleju,
- 200 g miękkiego masła + odrobina do wysmarowania blachy,
- duża garść posiekanych ulubionych orzechów,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
Całe jajka wybijamy do miski i miksujemy z połową cukru. Następnie wlewamy mleko i olej oraz wsypujemy suszone drożdże. Wszystko mieszamy, a następnie przesiewamy mąkę i łączymy całość na jednolite ciasto, po czym odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na dwie równe części. Pierwszą wałkujemy dość cienko i smarujemy po całości połową miękkiego masła. Następnie posypujemy je połową pozostałego cukru oraz połową posiekanych orzechów i zwijamy ciasno w roladę.
Następnie rozwałkowujemy drugą część ciasta drożdżowego, posypujemy je tak samo cukrem i siekanymi orzechami, po czym układamy na jego brzegu pierwszą roladę i znów zwijamy wszystko w gruby rulon.
Tak przygotowaną rolkę ciasta rozkrajamy wzdłuż na pół, a następnie owijamy dookoła, tworząc kształt róży. Gotowe ciasto róża układamy w blaszce, wysmarowanej masłem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
Gotowe ciasto drożdżowe róża pieczemy w 175 stopniach przez około 50 minut, a następnie studzimy i posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.


