Drożdżówka staropolska wychodzi maksymalnie puszysta. Wszystko dzięki złotym proporcjom

Wszyscy kochamy smak i zapach domowego ciasta drożdżowego, jednak nie każdemu wychodzi ono tak samo dobrze. Wszystkiemu winne są przeróżne przepisy, dlatego, jeśli jeszcze nie macie sprawdzonej rodzinnej receptury, wybierzcie tę poniżej. Robiąc masę według złotych proporcji otrzymacie genialnie puszysty, a przy tym wilgotny wypiek, który wprost rozpływa się w ustach. Zobaczcie, jak powstaje idealna drożdżówka staropolska, a nie wrócicie już do żadnego innego ciasta.
Jak zrobić ciasto drożdżowe, żeby było wilgotne i puszyste?
Aby domowa bułka drożdżowa była lekka jak obłoczek i obłędnie mięciutka, zawsze należy przygotowywać ją według konkretnych proporcji mąki, mleka, jajek i drożdży. Wystarczy bowiem niewielka rozbieżność w ilości tych produktów, a ciasto może stać się twarde, suche lub po prostu nie wyrosnąć, tak, jakbyśmy tego chcieli. Aby uniknąć takiego scenariusza najlepiej wybrać drożdżówkę staropolską z kilograma mąki, 3 jaj, 2 szklanek mleka, połowy kostki masła, 100 g drożdży, 1 szklanki cukru i odrobiny oleju. To właśnie takie proporcje zapewnią elastyczne, puszyste i wilgotne ciasto. Zobaczcie dokładny przepis na drożdżówkę staropolską i bierzcie się za wyrabianie składników.

Przepis na drożdżówkę staropolską
Składniki:
- 6,5 szklanki mąki,
- 0,5 l mleka,
- 3 jajka,
- 100 g świeżych drożdży,
- 1,5 szklanki cukru
- 185 g masła,
- 1/4 szklanki oleju.
Przygotowanie:
Zaczynamy od lekkiego podgrzania mleka z 1 szklanką cukru, A następnie odlewamy pół szklanki tego płynu i rozpuszczamy w nim drożdże oraz 2 łyżki mąki. Taki zestaw dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut.
W tym czasie do reszty ciepłego mleka dodajemy olej i 125 g masła, a następnie jeszcze raz gotujemy całość, aż zacznie wrzeć. Od razu przelewamy masę do dużej miski i stopniowo dosypujemy 3 szklanki mąki, ciągle mieszając. Następnie dodajemy do tego drożdżowy zaczyn i kolejne 3 szklanki mąki i ostrożnie łączymy całość drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą, wyrabiamy ciasto w dłoniach, po czym przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, mieszając resztę zimnego masła z połową szklanki mąki i połową połową szklanki cukru. Całość szybko zagniatamy, a następnie owijamy kilkę ciasta folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz krótko wyrabiamy, a następnie przekładamy do formy i posypujemy schłodzoną kruszonką. Tak przygotowana drożdżówka staropolska ląduje w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około 40-45 minut. Po tym czasie studzimy gotowy wypiek i opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.

