Jeśli lubicie ciasto drożdżowe, ale rzadko je robicie ze względu na dużo pracy przy zagniataniu i wyrabianiu, to mamy dla was idealne wyjście. Zobaczcie sprytny przepis na drożdżówkę sypaną. Ten wypiek zawsze wychodzi i pięknie rośnie, a nie wymaga prawie żadnego wysiłku. Gdy raz zrobicie ciasto drożdżowe tą metodą, nie wrócicie już do tradycyjnej receptury.

Reklama

Jak zrobić drożdżówkę sypaną?

Większość przepisów na ciasto drożdżowe wymaga długiego wyrabiania, ale wyjątkiem jest drożdżówka sypana. Jak wskazuje sama nazwa, robi się ją łącząc wszystkie składniki bez zagniatania, gdyż produkty wystarczy wsypać warstwowo do miski, a następnie nie mieszać, tylko odstawić naczynie. Nie trzeba więc się męczyć i wyrabiać ręcznie mieszanki przez 5 czy nawet 10 minut, aż do bólu rąk. Musicie tylko trzymać się dokładnych proporcji i kolejności składników, a reszta zrobi się dosłownie sama. Na dnie umieszczamy więc kolejno drożdże, cukier, rozmącone jajka, olej i mleko, a na wierzch sypiemy mąkę oraz sól. Teraz wystarczy przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić na 3 godziny, a po tym czasie szybko wszystko zmiksować i piec.

makowiec bez pieczenia

Przepis na drożdżówkę sypaną

Składniki:

  • 100 g drożdży
  • 4 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mleka (letnie temp pokojowa)
  • szczypta soli
  • kruszonka:
  • pół kostki masła
  • szklanka mąki
  • cukier waniliowy ( 2 łyżeczki)
  • pół szklanki cukru
  • owoce:
  • np.
  • truskawki, jagody, śliwki, wiśnie, rabarbar, gruszka
  • może być także bez owoców

Przygotowanie:

Jajka wybijamy do małej miseczki i mieszamy na jednolitą masę. Mleko lekko podgrzewamy, ale nie gotujemy go. Teraz do dużej miski kruszymy drożdże, a na nie wysypujemy cukier i cukier wanilinowy. Następnie wlewamy rozmącone jajka, ciepłe mleko i olej, a na to sypiemy mąkę oraz sól. Tak przygotowane naczynie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 3 godziny.

Reklama

Po tym czasie szybko miksujemy składniki na gładkie, dość rzadkie ciasto i przelewamy je do wyłożonej papierem blachy. Następnie drożdżówka sypana powinna wylądować w piekarniku rozgrzanym do 200 stopniach na około godzinę.

Reklama
Reklama
Reklama