Drożdżówki z owocami robię na bogato. Trik ze szklanką pozwala upchnąć więcej nadzienia

W tym artykule:
- Jak zrobić drożdżówki z owocami? Trzymajcie się kilku zasad
- Jak formować drożdżówki z owocami? Przyda się szklanka
- Przepis na drożdżówki z truskawkami, budyniem i kruszonką
Przechodzicie czasem obok cukierni i kusi was zapach świeżutkich drożdżówek z truskawkami, jagodami czy malinami? Niestety, często cała ochota mija nam po zobaczeniu ceny takich wypieków, bo potrafią kosztować nawet po kilkanaście złotych za jedną sztukę. Zamiast wydawać tyle pieniędzy, lepiej zróbcie więc własne drożdżówki z owocami, a trik ze szklanką pomoże wam upchnąć tam mnóstwo pysznego nadzienia.
Jak zrobić drożdżówki z owocami? Trzymajcie się kilku zasad
Dobre drożdżówki z owocami zaczynają się od poprawnie przygotowanego ciasta, a żeby wyszło idealnie wyrośnięte i pulchne, należy trzymać się kilku ważnych zasad. Po pierwsze, trzeba dokładnie odmierzyć proporcje wszystkich składników i zadbać o to, aby miały one temperaturę pokojową.
Druga rzecz, o której nie wszyscy pamiętają, również dotyczy temperatury, ale nie samych produktów, tylko naszych dłoni. Warto więc skorzystać z babcinej metody i przed wyrabianiem masy, nieco ogrzać dłonie. Taka mała rzecz da wielkie efekty, bo wszystkie produkty znacznie lepiej się połączą, więc po upieczeniu, ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami zyska genialną puszystość.
Kolejną niezwykle istotną sprawą jest to, aby gotowa masa dobrze wyrosła, a to może zająć sporo czasu. Zwykle po prostu przykrywamy miskę z ciastem czystą ściereczką i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na godzinę lub nawet półtorej godziny, ale można to przyspieszyć, stosując prosty trik. Wystarczy wstawić wyrobione ciasto do piekarnika rozgrzanego do 30 stopni, a wtedy wyrośnie już w 30 minut.

Źródło: AdobeStock
Jak formować drożdżówki z owocami? Przyda się szklanka
Gdy ciasto drożdżowe już pięknie wyrośnie, możemy zabrać się za formowanie bułeczek. Oprócz wałka przyda się tu szklanka i wcale nie chodzi tu o to, aby wykrawać nią zgrabne kółeczka, jak w przypadku przepisu na pierogi. Nasze babcie wykonywały nią jeszcze inną czynność, a chodzi tu po prostu o to, aby dnem szklanki robić wgłębienia w bułeczkach, dzięki czemu zmieści się tam znacznie więcej pysznego nadzienia. Choć to bardzo prosta metoda, to wielu o niej zapomina, a zdecydowanie ułatwia ona przygotowanie drożdżowych bułeczek na bogato, tak, aby po upieczeniu były pełne owoców i kruszonki.
Najlepiej widać tę technikę na TikToku użytkowniczki @gotujebolubie_ania, która pokazała, jak zrobić drożdżówki z truskawkami, budyniem i kruszonką. Poniżej znajdziecie dokładny przepis i krótkie wideo ze sposobem przygotowania krok po kroku. Trzymajcie się podanych tam proporcji, a wtedy wszystko pójdzie tak, jak trzeba i drożdżówki z owocami wyjdą lepsze niż z cukierni.

Przepis na drożdżówki z truskawkami, budyniem i kruszonką
Składniki (na 18 bułeczek):
na ciasto drożdżowe:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 7 g suchych drożdży w proszku,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 jajka + 1 do posmarowania bułeczek,
- 70 g masła,
- szczypta soli.
na nadzienie:
- 0,5 kg truskawek,
- 1 budyń waniliowy,
- 0,5 l mleka.
na kruszonkę:
- 50 g mąki,
- 35 g cukru,
- 35 g masła.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy na gładką masę, a następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Aby przyspieszyć ten proces możecie też włożyć miskę z ciastem do piekarnika ustawionego na 30 stopni, a wtedy wystarczy jedynie 30 minut wyrastania.
W międzyczasie przygotowujemy budyń, zgodnie z przepisem na opakowaniu, a truskawki dokładnie myjemy, odrywamy szypułki i kroimy owoce w plasterki. W oddzielnej miseczce przygotowujemy też kruszonkę, łącząc mąkę, masło i cukier, a następnie lekko krusząc masę na drobne kawałeczki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wałkujemy i wycinamy z niego 18 kółeczek. Następnie przekładamy krążki na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i na środku każdego z nich robimy wgłębienie za pomocą dna szklanki. Każdą taką dziurkę wypełniamy wystudzonym budyniem, truskawkami i posypujemy całość kruszonką.
Tak przygotowane drożdżówki z owocami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 20-30 minut, aż pięknie wyrosną i nabiorą złocistego koloru.
Źródło: Tiktok.com/@gotujebolubie_ania

