Drożdżówki zamieniłam na fit bułeczki serowe. Równie pyszne, a dodatkowo pełne białka

W tym artykule:
Latem wielu z nas chętnie zajada do kawy jagodzianki lub inne drożdżówki ze świeżymi owocami, ale bułeczki z tego przepisy są jeszcze lepszym wyborem. Wszystko dlatego, że nie tylko pysznie smakują, ale przy okazji są pełne wartościowego białka i mają znacznie mniej cukru od klasycznych wypieków. Jakby tego było mało, to robi się je tylko z kilku podstawowych składników, a całość jest banalnie prosta. Zobaczcie ten genialny przepis i koniecznie odtwórzcie go w swoich kuchniach, a z pewnością nie pożałujecie.
Jak zrobić szybkie bułeczki twarogowe?
Aby przygotować ciasto na bułeczki serowe, przede wszystkim potrzebujecie oczywiście twarogu. Najlepiej wybrać ten półtłusty, bo nie jest tak suchy jak ten chudy i to właśnie dzięki temu uzyskacie odpowiednią konsystencję ciasta. Gdy macie już serową bazę, potrzebne będą już tylko takie podstawowe dodatki, jak jedno jajko, trochę mąki i proszek do pieczenia. Do tego przyda się nutka słodyczy, ale nie sypiemy tu klasycznego cukru, tylko jego zdrowszy zamiennik, czyli ksylitol. Teraz zostają już tylko dodatki smakowe w postaci jednej łyżeczki ekstraktu waniliowego oraz małej szczypty soli i można już zabierać się za łączenie wszystkiego w jednolite ciasto. Nie musicie tu jednak nic wałkować, a całość powstanie w jednej misce.
Przepis na bułeczki serowe podpatrzyliśmy u popularnego TikTokera @coocharz.Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników, proces przygotowania krok po kroku oraz krótkie wideo, na którym zobaczycie smakowity efekt końcowy.

Bułeczki serowe - przepis
Składniki:
- 250 g półtłustego twarogu,
- 1 jajko,
- 160 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżka ksylitolu,
- szczypta soli,
- 120 g borówek + 1 łyżka ksylitolu i pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej.
Przygotowanie:
- Twaróg rozgniatamy w misce razem z jajkiem, ekstraktem waniliowym, 1 łyżką ksylitolu, proszkiem do pieczenia oraz solą. Na koniec dosypujemy mąkę pszenną i wszystko razem łączymy na gładkie ciasto.
- Gotową masę dzielimy na 4 równe części i z każdej z nich formujemy kulkę, a następnie spłaszczamy ją na płaską bułeczkę.
- Tak przygotowane krążki układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie w każdym z nich robimy dłonią wgłębienie i wypełniamy je umytymi, osuszonymi borówkami, wymieszanymi z ksylitolem i skrobią ziemniaczaną.
- Gotowe bułeczki serowe pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Upieczone i lekko przestudzone bułeczki twarogowe można opcjonalnie posypać po wierzchu cukrem pudrem, aby wyglądały jeszcze bardziej apetycznie.
Źródło: Tiktok.com/@coocharz
Z czym można zrobić bułeczki serowe?
Borówki to tylko jeden z pomysłów na sezonowe dodatki do takich słodkich bułeczek. Oprócz nich, z powodzeniem możecie wykorzystać też wszelkie inne owoce, które aktualnie znajdziecie na straganach, takie jak jagody, truskawki, maliny, czy śliwki. Jeśli jednak nie macie świeżych owoców, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby w środku twarogowego ciasta umieścić ulubiony dżem lub powidła. Eksperymentujcie z różnymi nadzieniami, a dzięki temu bułeczki serowe za każdym razem będą smakowały inaczej i nigdy wam się nie znudzą.


